ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка Станко зазнала тиску від "Миротворця" через фільм про тюрми СБУ

28.03.2018, 12:44
Фото - скріншот з сайту "Миротворець"

Центр “Миротворець” використав фото журналістки Громадського Анастасії Станко, опублікувавши на своєму сайті оголошення про збір коштів на будівництво секретної в'язниці СБУ для представників Amnesty International. При цьому поруч з фото Станко підпис, що вона в очікуванні на першу чергу.

Матеріал під назвою під назвою “Центр “Миротворець” оголошує збір коштів на будівництво секретної в'язниці СБУ для представників Amnesty International” був оприлюднений 26 березня.  

“Оголошуємо збір коштів на будівництво секретної в'язниці СБУ для представників т.зв. “Незалежної” міжнародної організації Amnesty International, які на замовлення з країни-агресора ось уже 4-й рік її шукають і ніяк не можуть знайти. Втілимо їх фантазії і мрії в життя”, - йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, 15 березня Громадське опублікувало на Youtube документальний фільм-розслідування “Таємний ізолятор СБУ”. У дописі до фільму зазначено, що журналісти поспілкувалися із п’ятьма особами, які стверджують, що більше року утримувалися в ізоляторі Харківського управління СБУ без суду та слідства. Вони розповіли про деталі тюремного побуту, які неможливо було дізнатися з відкритих джерел.

У коментарі ІМІ Анастасія Станко зазначила, що розцінює цей випадок як погрозу та психологічний тиск.

“Я пов’язую це з виходом фільму про таємний ізолятор СБУ і розцінюю це як погрозу та психологічний тиск. Також у коментарях на Фейсбуці мені писали, що я ворог і що таких треба знищувати. Я також хочу додати, що замість говорити, що тюрем не було, краще б провели розслідування - нормальне”, - сказала Станко.

“Але з іншого боку - нічого дивного в цих опусах “Миротворця” не бачу, це ж далеко не вперше вони влаштовують словесний фас на журналістів, котрі об‘єктивно і неупереджено висвітлюють те, що відбувається в Україні. Дивно лише одне: чому цей сайт досі існує і чому досі не розслідується кримінальна справа про викладені “Миротворцем” персональні дані більше 4 тисяч журналістів. З іншого боку, те, що ця справа не рухається, свідчить, що на захист журналістів немає політичної волі вищого керівництва держави”, - зазначила Анастасія Станко.

Як повідомляв ІМІ, у 2016 році сайт “Миротворець” тричі оприлюднював списки журналістів з їхніми даними. Вперше “Миротворець” оприлюднив список із понад 4 тисяч особистих даних журналістів, які отримували так звану “акредитацію” в збройному угрупованні “ДНР”, 7 травня 2016 року. 20 травня 2016 року “Миротворець” вдруге оприлюднив оновлений список журналістів, які отримали “акредитацію” в угрупованні “ДНР”.

24 травня 2016 року сайт центру “Миротворець” опублікував черговий список із прізвищами 293 іноземних журналістів, акредитованих у так званій “ДНР”.

Факт опублікування викликав широкий резонанс не лише в Україні, а й закордоном. Журналісти українських та закордонних ЗМІ, а також представники українських та міжнародних медіа-організацій звернулися до сайту “Миротворець” з вимогою негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані журналістів, які отримали в самоназваних “ДНР/ЛНР” “акредитацію”. Та закликали владу порушити кримінальне провадження за фактом порушення Закону України "Про захист персональних даних", здійснення тиску та погроз журналістам, які зазначені у списку.

11 травня 2016 року прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом публікації на сайті “Миротворець” персональних даних журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!