ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка сайту "Спільне" заявила, що її затримувала та допитувала СБУ

26.03.2019, 15:00
Фото - Фейсбук Рити Бондар

Правозахисниця, журналістка з російським громадянством Маргарита Бондар заявила, що її 21 березня затримували та допитували працівники Служби безпеки України. Про це вона повідомила  26 березня Громадському.

У спецслужбі це заперечили та вказали, що це був інший правоохоронний орган. 

21 березня Бондар заявила, що в її квартиру намагалися потрапити працівники Міграційної служби, утім 26 березня повідомила виданню, що це були працівники СБУ. Водночас дівчина вказала, що не розгледіла показані працівниками документи.

За словами правозахисниці, її вивезли з квартири та розпитували про редакцію та шляхи фінансування сайту “Спільне”, на який вона нині дописує.

Бондар додає, що в її біографії є “темні сторінки”, а саме робота на пропагандистському сайті "Украина.ру". Вона зазначила, що дописувала на нього, бо потребувала грошей - “російські пропагандисти платять добре”.

Правозахисниця вказала, що силовики їй казали: “Або ми тебе саджаємо, або вивозимо за кордон” (тобто до Росії, адже Бондар має російське громадянство - ред.).

“Я злякалася, мені дуже страшно, я не хочу, щоб мене депортували”, - сказала Бондар.

Речниця СБУ Гітлянська заперечила Громадському причетність служби до затримання та вивезення правозахисниці, зазначивши, що “СБУ діє лише в межах законодавства”. Та додала, що це зробив “інший правоохоронний орган”, утім, пише видання, відмовилася називати, який саме.

Речниця вказала, що СБУ рекомендувала “іншій службі” скоротити час перебування Бондар в Україні з огляду на її “антиукраїнську діяльність”.

Правозахисниця додала, що планує відмовитися від російського громадянства.

Маргарита Бондар досліджує правопорушення проти нацменшин. На початку березня Бондар оприлюднила звіт про порушення прав представників національних меншин у 2018 році.

На сайті “Спільне” можна знайти її матеріали про ромів в Україні, неонацизм в Україні та Росії тощо.

Фото - humanrights.org.ua

Liked the article?
Help us be even more cool!