ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіста з Кашміру звільнили після майже двох років за ґратами

23.11.2023, 15:07
Фагад Шах
Фото - Facebook-сторінка Фагада Шаха

Кашмірський журналіст Фагад Шах, заарештований індійською владою за статтями про підривну діяльність і боротьбу з тероризмом, звільнився під заставу після майже двох років за ґратами та повернувся додому.

 Про це пише CNN

Засновника і головного редактора незалежного ЗМІ "The Kashmir Walla" в підконтрольному Індії Кашмірі, звинуватили в публікації "антинаціонального контенту" й у лютому 2022 року заарештували за статтями про боротьбу з тероризмом і підривну діяльність (остання є чинною ще з колоніальних часів). Критики стверджують, що справа Шаха висвітлює занепад свободи преси в спірному регіоні.

Влада Індії посилила контроль над Кашміром після 2019 року, коли прем’єр-міністр Нарендра Моді позбавив регіон особливого статусу й розділив колишній штат на дві об’єднані території під безпосереднім контролем Нью-Делі.

На всю територію цього гірського регіону претендують Індія й Пакістан. Кашмір є епіцентром (часто збройного) змагання між двома країнами вже понад 70 років. 

Індійський уряд стверджує, що позбавлення Кашміру напів автономії має забезпечити рівність законодавства для всіх громадян і посприяти економічному розвитку регіону, а також покласти край сепаратизму й тероризму, котрий відбувається нібито за підтримки й сприяння Пакістану. Втім, опозиційні журналісти й активісти заявляють, що регулярно стикаються з цькуванням і загрозою арешту з боку влади.

У понеділок Верховний суд Джамму, Кашміру й Ладакху наказав звільнити журналіста й скасував частину звинувачень, про що свідчить судовий документ, який переглянули CNN. 

На 25 сторінках свого рішення суд зазначив, що якби аргумент сторони звинувачення про те, що Шах намагався «підбурювти молодь Джамму й Кашміру до насильницьких методів протесту з метою від’єднання від Індії» було прийнято, це "буквально обернуло б кримінальне законодавство догори дригом".

"Це б означало, що будь-яку критику центрального уряду можна вважати терористичним актом, бо гідність Індії є її нематеріальною власністю, – йдеться у рішенні суду. – Таке твердження безпосередньо суперечило б базовому праву на свободу слова й самовираження, закріпленому Статтею 19 Конституції".

Арешт Шаха викликав обурення медійних правозахисних організацій в Індії та поза її кордонами. 

"Арешт Фагада Шаха демонструє тотальне нехтування свободою преси й базовим правом журналістів вільно й безпечно вести свою діяльність з боку уряду Джамму й Кашміру", – заявив Стівен Батлер, тодішній очільник азійської програми Комітету захисту журналістів.

Окрім "The Kashmir Walla" роботи Шаха з’являлися в міжнародних виданнях, зокрема "The Guardian", "Time" і "Foreign Policy". У 2021 його відзначили премією Human Rights Press Awards в номінації "Пояснювальний репортаж" за висвітлення міжгрупового насильства в Делі в лютому 2020 року.

Індія (населення 1.4 мільярди) є найбільшою демократичною державою й одним із найбільших медіа ринків у світі.

Втім, адміністрацію Моді неодноразово звинувачували в залякуванні преси, придушенні свободи слова й цензурі незалежних ЗМІ.

В цьогорічному Індексі свободи преси від "Репортерів без кордонів" Індія посіла 161-е місце з 180 (порівняно зі 140-м місцем, яке країна мала в 2014 році, коли Моді прийшов до влади). Таким чином, рейтинг Індії нижчий за Лаос, Філіппіни й сусідній Пакистан. 

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!