ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіста Стопкору, що прийшов перевіряти лікарню, шпиталізували з підозрою на коронавірус

28.04.2020, 12:47
Фото – city-adm.lviv.ua
Фото – city-adm.lviv.ua

27 квітня у львівській міській клінічній лікарні швидкої допомоги шпиталізували журналіста інформагентства Стоп Корупції, який прийшов до медустанови перевіряти підготування лікарні до роботи в умовах пандемії коронавірусу.

Про це повідомляється на сайті Львівської міської ради.

Згідно з інформацією, до лікарні прийшли двоє осіб, які назвалися журналістами Стоп Корупції та влаштували провокацію. 

"Спершу вони запитували про підготовку лікарні до роботи в умовах пандемії, однак потім один із них, порушуючи правила карантину, увірвався до приймального покою, аби, з його слів, перевірити, як йому надаватимуть допомогу, якщо йому стане погано", – йдеться в повідомленні. 

Як повідомили в лікарні швидкої допомоги, "подекуди ці журналісти говорили в підвищеному тоні, агресивно, нервували, тому ми попросили їх вийти з адміністративного приміщення на вулицю і там продовжити розмову". Коли один з журналістів намагався потрапити в приймальне відділення, муніципальна варта намагалася його затримати, але він таки потрапив до нього. Водночас журналісти викликали поліцію, сказавши, що їм перешкоджають у їхній журналістській діяльності. 

Як з’ясувала представниця ІМІ у Львівській області, інцидент стався з кореспондентом ІА Стоп Корупції ТВ Віктором Паласом. Журналіст опублікував на своєму ютуб-каналі відео, у якому він і його колега Андрій Турка перебувають у лікарні швидкої допомоги, намагаються пройти до кабінету головного лікаря, спілкуються з представником муніципальної варти. Як видно на відео, представник муніципальної варти не пропускав журналістів до головного лікаря, мотивуючи це тим, що в кабінеті вже перебуває максимально дозволена кількість людей. Пізніше журналістам вдалося поспілкуватись із заступником головного лікаря та іншими представниками адміністрації.

"Медики не могли відмовити йому в прийомі, бо він заявив, що в нього є скарги на серцебиття", – йдеться в повідомленні ЛМР. У журналіста зафіксували підвищену температуру (37,4 градуса), провели експрес-тест на коронавірус, що показав негативний результат. У процесі розмови було виявлено, що кореспондент перебував в інфекційній лікарні та дитячій лікарні Івано-Франківська, де було виявлено випадки коронавірусу. Тому журналіста помістили в ізолятор лікарні. 

Увечері 27 квітня Віктор Палас на своїй сторінці у фейсбуку повідомив, що перебуває в ізоляторі лікарні швидкої допомоги: "Температура 37,4, утруднене дихання, покашлюю. Тестують на коронавірус Covid-19". У відео на ютубі журналіст показав палату, в якій перебуває.

Представниця ІМІ намагається зв’язатися з Віктором Паласом. 

Юрист ІМІ Алі Сафаров зауважив, що журналісти мають право збирати інформацію, але під час відвідування лікарні зобов’язані дотримуватися загальних правил поведінки і допуску, зокрема встановлених карантинними заходами обмежень.

"Варто зазначити, що журналісти, відповідно до статті 34 Конституції України, статті 25 Закону України "Про інформацію", мають право збирати інформацію, зокрема під час своєї діяльності користуватися технічними засобами запису і трансляції. Проте лікарня не є органом влади, тому на журналістів у цьому разі не поширюється право, передбачене частиною другою статті 25 Закону України "Про інформацію": "Журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством", – сказав юрист. 

За словами Сафарова, порушення під час відвідування лікарні встановлених карантинними заходами правил та обмежень може призводити до відповідальності для винних осіб, незалежно від наявності статусу журналіста.

Liked the article?
Help us be even more cool!