ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст із Миколаївщини повідомив про перешкоджання з боку новоствореної ОТГ

28.08.2019, 14:21
Фото – Facebook tyt.info

Головний редактор новобузького видання “ТУТ.інфо” Юрій Черемис повідомляє, що Новобузька міська об’єднана територіальна громада (Миколаївська область) перешкоджає його діяльності журналіста і регулярно порушує законодавство про доступ до публічної інформації. 

Про це він розповів представниці ІМІ в Миколаївській області.

За його словами, ОТГ не повідомляє ні місцевих мешканців, ні ЗМІ про дати проведення засідань постійних комісій та виконкому. Також, додав головред, не публікуються і проєкти рішень сесій, виконкому чи порядок денний засідань комісій, немає власного сайту, але і на дошці оголошень цю інформацію не знайти. 

“На сьогодні міська рада не повідомляє людей про проведення комісій, виконкому та всього іншого. Протоколи засідання ніде не вивішуються: у них немає сайту, хоча п’ять років обіцяють його розробити”, – розповів Юрій Черемис.

Зокрема, він розказав, що 19 серпня відбулося засідання земельної комісії Новобузької міської ОТГ, про яку не було жодних оголошень. 

“Присутність представників ЗМІ була обмежена міським головою, вони намагалися це зробити. Мене намагалися не допустити на засідання цієї комісії. Спочатку вони не пускали мене на комісію, забороняли знімати на відео. А потім перейшли до іншого приміщення – кабінету міського голови, щоб там продовжити засідання. Але я зайшов до того кабінету. Проте погодився не знімати, щоб не зривати засідання. Я відсидів засідання”, – розповів Юрій Черемис.

Сьогодні, 28 серпня, відбулося засідання бюджетної комісії міської ради. Юрій Черемис розповів, що цього разу йому не перешкоджали в праві бути присутнім, проте заборонили проводити відеофіксацію, аргументувавши це тим, що вони розглядають питання, кому виділити з бюджету матеріальну допомогу, а це стосується персональних даних.

Крім того, Юрій Черемис повідомив, що він єдиний з представників місцевих ЗМІ, який намагається відвідувати засідання комісій ради та висвітлювати їхню діяльність.

“Але взагалі на ці комісії не має можливості прийти жоден житель громади, тому що він просто не знає, що, наприклад, сьогодні проходить засідання комісії. Тому що оголошення про засідання ніде немає. Навіть на дошці оголошень. Я вчора приходив спеціально вдень і фотографував дошку оголошень. Вони порушують Закон України “Про доступ до публічної інформації”. Це стосується і депутатів: вони лише на засіданні комісії отримують матеріали, що виносяться на розгляд, і не мають можливості з ними попередньо ознайомитись”, – розповів Юрій Черемис.

Крім того, за словами головного редактора “ТУТ.інфо”, Новобузька міськрада у своєму регламенті вказала, що будь-хто, хто хоче бути присутнім на засіданні виконавчого комітету, має за добу подати до міської ради відповідну заяву. Хоча Закон “Про місцеве самоврядування в Україні” передбачає, що місцеві ради працюють за принципами гласності і відкритості.

Також у регламенті, за словами Юрія Черемиса, прописано норму, що проєкти рішень можна не публікувати за 20 робочих днів до розгляду, як це передбачено Законом України “Про доступ до публічної інформації”. 

Юрій Черемис розповів, що зараз він фіксує всіх порушення з боку місцевої ради, щоб звернутися до уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини або до суду, аби Новобузька міська рада почала виконувати норми законів України “Про інформацію”, “Про доступ до публічної інформації” та “Про місцеве самоврядування в Україні”, а також не обмежувала діяльності ЗМІ.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає в цих випадках вчинення правопорушення, яке передбачене статтею 171 Кримінального кодексу України. 

“Правовідносини, пов’язані зі створенням об’єднаних територіальних громад відповідно до Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” не відміняють для таких новостворених одиниць положень законодавства України про інформацію. Зокрема ОТГ так само є розпорядником публічної інформації, зобов’язана оприлюднювати свої рішення і проекти рішень тощо”, - сказав юрист. 

В тому числі, додав Сафаров, ОТГ зобов’язана відповідно до статті 6 Закону України “Про доступ до публічної інформації” оприлюднювати інформацію про розпорядження бюджетними коштами, володінням, користуванням чи розпорядження державним, комунальним майном, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно. 

“Журналіст відповідно до статті 25 Закону України “Про інформацію” має право так само відвідувати відкриті заходи ОТГ, і при цьому фіксувати події, що відбуваються на таких заходах, на фото і відео. Перешкоджання в реалізації журналістом цих прав тягне за собою відповідальність, передбачену статтею 171 Кримінального кодексу України”, - сказав юрист Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!