ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст Віталій Портников став лауреатом премії імені Стуса

06.10.2022, 10:12
Фото – PEN Ukraine
Фото – PEN Ukraine

Журналіст, письменник і публіцист Віталій Портников став лауреатом премії імені Василя Стуса, повідомляє PEN Ukraine.

Члени журі премії оголосили ім’я лауреата під час урочистої церемонії, яка відбулася 5 жовтня в укритті Києво-Могилянської бізнес-школи.

Премію імені Василя Стуса щороку вручають літераторам, митцям, режисерам, музикантам, культурним менеджерам, громадським діячам за внесок в українську культуру й стійкість громадянської позиції.

У своїй промові Віталій Портников наголосив: "У 2022 році, коли вирішується доля української державності та української нації, отримувати премію, яка названа імʼям Василя Стуса – людини, що пожертвувала за цю націю своїм життям, своєю творчістю, своїм здоровʼям, – це особливий виклик. Це не відзнака, це нагадування про те, чого варта Україна".

Лауреат Премії імені Василя Стуса отримав грошову винагороду та статуетку, розроблену дизайнером Дмитром Покрасьоном та скульптором Станіславом Кадочниковим.

Віталій Портников – український публіцист, письменник, журналіст. Народився 1967 року в Києві. Оглядач Радіо Свобода і постійний автор аналітичних статей на політичну та історичну тематику. З 1994 року регулярно публікувався в газеті "Дзеркало тижня" (Київ), у рубриці "Щоденники" (матеріали цієї рубрики зібрані в книжці "Богородиця у синагозі"). З червня 2006 до жовтня 2007 року – шеф-редактор української щоденної газети "Газета 24". Вів публіцистичні й інформаційно-аналітичні програми на кількох українських телеканалах. Із 2009 до 2011 року вів програму "Правда Віталія Портникова" на телеканалі ТВі. У травні 2010 року став головним редактором ТВі. З листопада 2013 веде програми на телеканалі "Еспресо".

Премія імені Василя Стуса – одна з найдавніших українських премій у царині культури. 1989 року її заснувала Українська асоціація незалежної творчої інтелігенції на чолі з Євгеном Сверстюком. Починаючи з 2016 року Український ПЕН, Києво-Могилянська бізнес-школа та видавництво "Дух і Літера" продовжили цю ініціативу.

У різні роки відзнаку отримували Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська, Василь Овсієнко, Іван Світличний, Мирослав Маринович, Євген Захаров, Володимир В’ятрович, Марія Бурмака, Сашко Положинський, Святослав Вакарчук, Тарас Компаніченко, Олександра Коваль, Сергій Жадан, Борис Ґудзяк, Влад Троїцький, Ахтем Сеітаблаєв та Тарас Возняк.

Liked the article?
Help us be even more cool!