ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст “Прочерка” отримав від невідомого повідомлення, які вважає погрозами

02.10.2019, 11:21
Фото – Прочерк
Фото – Прочерк

Черкаське інтернет-видання “Прочерк” повідомило, що на адресу їхнього редактора Назарія Вівчарика 30 вересня почали надходити агресивні повідомлення з боку невідомої йому особи, які журналіст сприймає як реальні погрози. Про це повідомляється на сайті видання

Зокрема, невідомий чоловік, застосовуючи перед тим агресивну риторику, пропонував журналістові “зустрітись і поспілкуватись предметно”.

“Спантеличує, що я не знаю ні цієї людини, ні приводу, з якого вона до мене в такий спосіб звертається, – сказав представнику ІМІ в Черкаській області Назарій Вівчарик. – Чітко так нічого й не було сказано: чи це з приводу якихось публікацій, моєї роботи абощо. Про що взагалі мова? Однак манера спілкування і загалом ситуація мене насторожує, бо я зовсім не знаю і намірів цієї людини”.

Представникам “Прочерку” вдалося з’ясувати, що згадана особа, Юрій Буряк, або принаймні  особа, з профілю якої надсилають повідомлення, є колишнім працівником правоохоронних органів. 

Назарій Вівчарик повідомив про інцидент і Національній спілці журналістів. Коли ж секретар обласної організації спілки, адвокат за фахом, зателефонував вказаним у профайлі на фейсбуці номером, то теж не отримав жодної чіткої інформації про мотиви особи, а лише бурхливу реакцію на дзвінок. Однак, принаймні на словах, підтвердилась інформація про те, що особа дійсно є колишнім співробітником поліції.

Скриншот надав ІМІ Назарій Вівчарик

“На відміну від загальних положень кримінального законодавства, яке визначає погрози злочином, лише коли є реальна небезпека (ст. 129 ККУ), погрози щодо журналістів вважаються кримінальним правопорушенням незалежно від обґрунтованості таких погроз, способу надсилання погроз тощо (ст. 345-1 ККУ)”, – коментує ситуації юрист ІМІ Алі Сафаров.

“Головне, щоб ця погроза журналісту була пов’язана саме з його журналістською діяльністю: тобто через конкретну інформацію, яку таким чином намагаються закрити від суспільства, або в якості помсти за раніше поширену інформацію. Саме інформаційна складова, саме наявність причинно-наслідкового зв’язку погрози з журналістською діяльністю є тою ознакою, яка відрізняє погрозу журналісту від звичайного листування в соціальних мережах”, – сказав юрист. 

Назарій Вівчарик також підготував заяву до правоохоронних органів. Як для превенції, так і для того, щоб з’ясувати, в чому ж насправді справа.

Liked the article?
Help us be even more cool!