ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зеленський визначив, що робити заяви про зовнішню політику можуть тільки президент, прем'єр та голова МЗС

23.12.2021, 11:22
Фото – скріншот з відеотрансляції пресконференції Володимира Зеленського 20 травня
Фото – скріншот з відеотрансляції пресконференції Володимира Зеленського 20 травня

Президент України Володимир Зеленський установив, що з офіційними заявами та коментарями з питань зовнішньої політики України та з ініціативами міжнародного характеру можуть виступати лише Президент України, Прем’єр-міністр України й міністр закордонних справ України.

Відповідний указ №671/2021 “Питання координації зовнішньополітичної діяльності держави” глава держави підписав 22 грудня.

Це зроблено “з метою забезпечення єдності зовнішньополітичного курсу держави, посилення координації діяльності державних органів у сфері зовнішніх зносин, належного виконання міжнародних договорів України”.

Згідно з указом, МЗС надає офіційні роз’яснення щодо зовнішньополітичного курсу України, забезпечує координацію діяльності державних органів у сфері зовнішніх зносин, здійснює загальний нагляд за виконанням міжнародних договорів України, надає методичну, консультаційну, інформаційну допомогу державним органам з відповідних питань, вносить у встановленому порядку на розгляд Президента України, Кабінету Міністрів України пропозиції щодо вдосконалення діяльності державних органів у зазначеній сфері.

Державні органи під час здійснення зовнішніх зносин мають погоджувати з МЗС, зокрема, офіційні заяви, коментарі з питань реалізації державної політики у сфері зовнішніх зносин, ініціативи міжнародного характеру. Виступи посадових осіб з такими заявами, коментарями, ініціативами здійснюються виключно в межах їхньої компетенції за відповідними дорученнями Президента України, Прем’єр-міністра України або міністра закордонних справ України. 

Також мають погоджувати проведення міжнародних консультацій, переговорів, зустрічей, бесід, інших заходів, пов’язаних з реалізацією державної політики у сфері зовнішніх зносин.

Крім того, державні органи мають інформувати МЗС про діяльність у сфері зовнішніх зносин, зокрема щодо участі в роботі міжнародних організацій та їхніх органів, виконання міжнародних договорів України; подавати МЗС для розгляду та ухвалення рішень пропозиції щодо акредитації іноземців та міжнародних організацій, яким згідно з міжнародними договорами України надано право користуватися привілеями та імунітетами, що прирівнюються до дипломатичних, та видавання їм відповідних посвідчень.

У випадках, передбачених законодавством, Міністерство закордонних справ України із зазначених питань подає відповідні пропозиції Президентові України або Кабінету Міністрів України.

Посадові особи та державні органи повинні інформувати Президента України, МЗС про зміст службових контактів з питань, що стосуються реалізації державної політики у сфері зовнішніх зносин, з представниками іноземних держав, міжнародних організацій протягом десяти днів після проведення таких контактів, а в разі одержання особливо важливої інформації – невідкладно.

Офіційне листування державних органів з питань, пов’язаних з реалізацією державної політики у сфері зовнішніх зносин, з іноземними державами, міжнародними організаціями, їхніми органами та посадовими особами, акредитованими в Україні іноземними дипломатичними представництвами, консульськими установами, представництвами міжнародних організацій здійснюється через МЗС України, крім випадків, передбачених законом або міжнародним договором України.

Офіційне листування із зовнішньополітичними відомствами іноземних держав здійснює лише МЗС України.

Під час організації та проведення міжнародних переговорів, зустрічей, бесід посадових осіб державні органи повинні завчасно повідомити Міністерству закордонних справ України про такі домовленості.

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування.

Liked the article?
Help us be even more cool!