ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зеленський увів у дію рішення РНБО про створення реєстру олігархів

30.06.2022, 08:30
Фото - Укрінформ
Фото - Укрінформ

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 червня про створення реєстру олігархів. 

Відповідний указ №459/2022 опубліковано на сайті глави держави.

“Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 червня 2022 року “Про затвердження Положення про Реєстр осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів), порядок його формування і ведення”, - йдеться в указі.

Згідно з рішенням РНБО, реєстр олігархів вестиметься в електронній формі. В Апараті РНБО для формування і ведення реєстру буде визначено відповідні структурні підрозділи. В реєстр не вноситимуться відомості, що містять державну таємницю та службову інформацію. Відомості про олігархів, що вносяться до реєстру, не можуть бути визнані конфіденційними.

Також у рішенні РНБО визначено порядок внесення до реєстру відомостей про олігархів. Вони включатимуть ПІБ, дату і місце народження, ідентифікаційні дані, реквізити паспортів та інше, адреса зареєстрованого або задекларованого місця проживання (перебування), обґрунтування для визнання особи олігархом, а також перелік юридичних осіб, кінцевим бенефіціарним власником яких олігарх. Крім того, вноситься список осіб, до виборчих фондів яких або виборчих фондів політичних партій, що висували цих осіб, здійснював внески олігарх.

Як повідомляв ІМІ, 5 листопада 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений 3 листопада Верховною Радою Закон №1780-ІХ "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Згідно з законом, олігархом вважатиметься особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

1) бере участь у політичному житті;

2) має значний вплив на засоби масової інформації;

3) є кінцевим бенефіціарним власником суб’єкта господарювання, який після дня введення в дію цього закону є суб’єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягом одного року поспіль підтримує або посилює таке становище;

4) підтверджена вартість активів особи та суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

11 травня 2021 року секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що в Україні 13 осіб можна зарахувати до категорії олігархів.

Liked the article?
Help us be even more cool!