ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Здолбунівська газета "Нове життя" заявляє про тиск влади у вигляді "виселення" з приміщення

01.09.2021, 11:04
Фото – Нове життя
Фото – Нове життя

Редакція Здолбунівської громадсько-політичної газети “Нове життя” заявляє про тиск із боку міського голови Здолбунова Владислава Сухляка у вигляді повернення у власність міста приміщень, які орендує редакція. Водночас міська влада переконує, що хоче лише переукласти договір з виданням, адже попередній був складений неналежним чином. 

Про це газета повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

За інформацією видання, 13 серпня редакція Здолбунівської районної газети “Нове життя” отримала листа від КП “Здолбунівське”. У ньому вимагають повернути в комунальну власність займані редакцією приміщення і гараж.

“Оцінювати таку вимогу можемо не інакше, як незаконний тиск на видання, яке дозволяє собі публікацію матеріалів з критикою дій влади. Це викликає, м’яко кажучи, велике здивування. Особливо з огляду на те, що міський голова Здолбунова Владислав Сухляк є представником партії “Європейська солідарність”, яка начебто декларує європейські принципи. Одним з найфундаментальніших з-поміж них є саме невтручання в роботу незалежних засобів масової інформації”, – йдеться в повідомленні газети “Нове життя”.

До квітня 2018 року газета “Нове життя” була комунальним ЗМІ й належала Здолбунівській райдержадміністрації та районній раді. Наразі видання є приватним медіа. Газета зберегла назву і адресу реєстрації, яку мала й до роздержавлення. 

“Те, що думка здолбунівчан все частіше виявляється несхвальною до дій влади, – провина зовсім не наша”, – зазначає газета.

Крім того, видання звертає увагу на те, що органи влади, відповідно до  Закону України “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”, мають безоплатно передати майно редакції за умови забезпечення функціонування ЗМІ зі збереженням його назви, цільового призначення, мови й тематичної спрямованості. У дописі стверджується, що всі перелічені пункти збережено. 

Міський голова Здолбунова Владислав Сухляк повідомив представниці ІМІ в Рівненській області, що йдеться не про тиск на ЗМІ, а про пропозицію переукласти договір оренди. Зі всіма питаннями він скерував до начальниці відділу приватизації, комунальної власності та житлових питань Наталії Біндюк.

За словами Наталії Біндюк, редакція орендує приміщення в КП “Управління майновим комплексом Здолбунівської районної ради” з 2018 року. Майно на момент укладання договору належало Здолбунівській районній раді, в результаті децентралізації у 2020 році перейшло у власність Здолбунівської міської ради. Зі слів посадовиці, 30 червня Здолбунівська міськрада ухвалила рішення про укладення договору оренди з ТзОВ “Редакція Здолбунівської районної газети “Нове життя”.

“Однак під час підготовки проєкту договору з’ясувалося, що попередній договір не був посвідчений нотаріально і, таким чином, на сьогодні є нікчемний. Адже всі договори оренди, термін дії яких більш ніж п’ять років, мають бути нотаріально посвідчені відповідно до вимог Цивільного кодексу України. У зв’язку з чим балансоутримувачем  нерухомого майна було підготовлено і надіслано на розгляд ТзОВ “Редакція Здолбунівської районної газети “Нове життя” відповідний лист (додається)”, – розповіла Наталія Біндюк.

За словами посадовиці, міська рада хоче укласти новий нотаріально посвідчений договір з редакцією рамках ЗУ “Про оренду державного та комунального майна”. “Дії міської ради жодним чином не можуть трактуватись як тиск на засоби масової інформації”, – додала Наталія Біндюк.

Як повідомили посадовці та редакція видання, наразі між ними тривають перемовини з цього питання.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що сама по собі пропозиція привести договірні відносини між органом місцевого самоврядування і редакцією в правове поле не може вважатися тиском на редакцію чи перешкоджанням її діяльності.

За його словами, під час реформування комунальних газет, відповідно до статті 9 Закону України “Про реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації”, приміщення, що перебувають у державній або комунальній власності, у яких на час реформування розташовувалися редакції, передаються в оренду строком не менш ніж на 15 років з розміром орендної плати, установленим для бюджетних організацій. Такий договір оренди укладається між редакцією та відповідним органом місцевого самоврядування. Водночас, відповідно до частини другої статті 793 Цивільного кодексу, договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їхньої окремої частини) строком на три роки й більше підлягає нотаріальному посвідченню. 

Він додав,  що відсутність нотаріального посвідчення договору оренди редакції дійсно є підставою для визнання договору нікчемним відповідно до статей 203, 2015 Цивільного кодексу України.

“Однак варто також звернути увагу на умови договору. Якщо умови договору, запропоновані в новій редакції, змінюються, зокрема погіршуються порівняно з попередніми, – то тут уже може бути порушення, причому в разі зловмисних дій таке порушення може підпадати під ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, за що передбачено кримінальну відповідальність”, – сказав Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!