ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Заяву на Лазебника написав чоловік, який його побив. Звинувачує у побитті

02.02.2013, 08:58

Фотографа видання "Tochka.net" Віталія Лазебника, якого 4 травня 2012 року було побито в Києві у парку "Перемога", звинувачують у побитті. Про це йдеться в сюжеті 5 каналу.

Як зазначила помічник начальника управління з взаємодії з громадськістю та ЗМІ Дніпровського райвідділу міліції м. Києв Олена Василяка, надійшла заява від громадянина, який стверджує, що група осіб нанесла йому тілесні ушкодження під керуванням Лазебника. При цьому вона не назвала прізвище, того, хто подав заяву.

Як з’ясували журналісти 5 каналу, заяву на Лазебника написав той чоловік, який його побив. У документі стверджується, що саме фотограф привів банду невідомих, які знесли будмайданчик церкви в парку.

“Я коли вперше це почув, в мене пропала мова... Як можна притягати журналіста за дії людей, яких він навіть не знає”, -  прокоментував заяву Лазебник.

Адвокат фотографа Людмила Опришко вважає цю заяву надуманою. “Вона з’явилася через дев’ять місяців після самої події. Якби людина дійсно постраждала в той момент, вона би подала цю заяву. На мій погляд, це пов’язано з тим, що людина в такій спосіб намагається захиститися”, - сказала вона.

Слідчий, якому доручили цю справу, коментарів на камеру уникає, а у райвідділі запевнили, фотографа не допитували, а запросили на бесіду.  

Як відомо, журналісти вимагали від міліції порушити кримінальну справу за ст.171 КПК України за фактом побиття Лазебника та за перешкоджання його професійній діяльності, однак така справа порушена не була.

Нагадаємо, 4 травня 2012 року Віталія Лазебника побила людина, дуже схожа на директора київського парку «Перемога» Олександра Товтонога. Фотограф знімав знесення незаконного будівництва церкви в парку. Несподівано зі спини на нього напав чоловік і почав бити металевим прутом по голові. За словами Віталія Лазебника, він кілька разів вигукнув, що є журналістом, та продемонстрував редакційне посвідчення. Попри це, чоловік продовжував його бити. Лікарі класифікували удари залізним прутом по голові як «легкі тілесні ушкодження».

Прокуратура погодилася з кваліфікацією порушеної міліцією кримінальної справи, яка станом на кінець липня була вже розслідувана та скерована до суду, заявив заступник генпрокурора Віктор Занфіров на засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів під керівництвом Дарії Чепак 30 липня 2012 року. Однак самого Віталія Лазебника прокуратура ні про що не повідомила.

Раніше міліція порушила справу за статтею 296 ч.2 Кримінального кодексу України - хуліганство, вчинене групою осіб. Тоді справа про побиття журналіста була лише епізодом у справі про знесення будівель у парку «Перемога».

17 вересня міліція порушила кримінальну справу за фактом побиття фотографа інтернет-видання Tochka.net Віталія Лазебника. Справу порушено за ч. 1 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство) за фактом вчинення проти нього хуліганських дій.

23 січня 2013 року Лазебнику зателефонували з Дніпровського райвідділу міліції Києва і запросили дати пояснення з приводу заяви, в якій його звинувачують у нападі на якусь людину в парку «Перемога» торік у травні.

Liked the article?
Help us be even more cool!