ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Заява щодо вироку громадянському журналісту Амету Сулейманову та ще трьом кримським політв’язням

29.10.2021, 16:11
Фото - Укрінформ
Фото - Укрінформ

29 жовтня 2021 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону оголосив обвинувальний вирок чотирьом кримським татарам: громадянському журналісту “Кримської солідарності” Амету Сулейманову та ще трьом ув’язненим “третьої бахчисарайської групи” у “справі кримських мусульман”: Рустему Сейтмеметову та братам Осману та Сейтумеру Сейтумеровим. Також російські силовики затримали в окупованому Сімферополі понад 30 осіб (в тому числі двох журналістів), які намагалися відвідати відеотрансляцію оголошення вироку. 

Амета Сулейманова було засуджено до 12 років позбавлення волі, Рустема Сейтмеметова до 13 років, Османа Сейтумерова до 14 років, а Сейтумера Сейтумерова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Кожен із них відбуватиме перші три з половиною роки у в’язниці суворого режиму.

Їх засуджено за ст. 205.5 Кримінального кодексу Російської Федерації (участь у діяльності терористичної організації) через причетність, за версією ФСБ РФ, до ісламської організації “Хізб ут-Тахрір”, яка в Росії визнана терористичною, але не є такою за законодавством України і більшості країн світу. 

Усі четверо кримських татар були затримані російськими силовиками 11 березня 2020 року після обшуків у їхніх домівках. За словами родичів та адвокатів, під час обшуків у будинках Амета Сулейманова та Рустема Сейтмеметова силовики вилучили заборонену літературу, яку вони ж самі і підкинули в якості сфальсифікованого “доказу” належності кримських татар до “Хізб ут-Тахрір”. 12 березня 2020 року “Київський районний суд Сімферополя” встановив як запобіжний захід домашній арешт Амету Сулейманову та тримання під вартою для інших затриманих. 

Їхні справи розглядалися з порушенням права на справедливий суд, а основними доказами для суду були свідчення анонімних свідків, покази свідків, які у подальшому заявляли, що дали їх під тиском, а також лінгвістичні експертизи розмов обвинувачених мусульман. При цьому клопотання сторони захисту про проведення альтернативних експертиз постійно ігнорувалися суддями. Ці факти вказують на фальсифікацію доказів слідчими ФСБ РФ. 

Амет Сулейманов є громадянським журналістом ініціативи “Кримська солідарність” і до арешту займався висвітленням обшуків та затримань кримських татар в окупованому Росією Криму. При цьому Амет має діагноз артеріальної та мітральної недостатності і йому рекомендована заміна серцевого клапана, яка неможлива в умовах ув’язнення. Переміщення Сулейманова з-під домашнього арешту до ув’язнення стане загрозою для його здоров’я та життя. Адвокати планують оскаржити рішення суду першої інстанції, і до набуття вироком законної сили Амет Сулейманов має залишатися під домашнім арештом.

Вкотре наголошуємо, що незаконне ув'язнення та вирок Амету Сулейманову, Рустему Сейтмеметову та братам Сейтумеровим є грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права, які забороняють поширювати кримінальне законодавство держави-окупанта на окуповану територію (ст. 64 IV Женевської конвенції), а переслідування ідентифікованої групи чи спільноти з політичних мотивів є злочином проти людяності згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (ст. 7 (1)(h)).

Ми, представники правозахисних організацій, рішуче засуджуємо переслідування Амета Сулейманова, Рустема Сейтмеметова, Османа та Сейтумера Сейтумерових та інших кримськотатарських активістів у тимчасово окупованому Криму за політично мотивованими справами та вимагаємо від влади РФ як держави – окупанта Автономної Республіки Крим та м. Севастополя: 

  • негайно звільнити Амета Сулейманова, Рустема Сейтмеметова, Османа та Сейтумера Сейтумерових та всіх інших кримських політичних в’язнів;
  • негайно припинити використання антитерористичного та антиекстремістського законодавства РФ на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя;
  • припинити свавільні обшуки, затримання та інші форми політичного тиску на осіб, які здійснюють своє право на свободу вираження поглядів, свободу думки, совісті, релігії та мирних зібрань;
  • неухильно дотримуватися своїх зобов’язань за міжнародним гуманітарним правом і міжнародним правом прав людини.

Звертаємося до іноземних держав, міжнародних організацій, зокрема учасників Кримської платформи:

  • засудити дії Російської Федерації щодо політичного переслідування українських громадян в окупованому Криму;
  • посилити тиск на російську владу, щоб домогтися звільнення всіх політв’язнів та зупинити переслідування громадян України в окупованому Криму;
  • запровадити персональні санкції щодо суддів, прокурорів та слідчих, причетних до політичного переслідування громадян України за сфабрикованими справами, а також причетних до інших грубих порушень прав людини і норм міжнародного гуманітарного права в Криму;
  • вимагати від Російської Федерації допуску міжнародних моніторингових місій ООН, ОБСЄ та Ради Європи до окупованого Криму;
  • надавати всебічну підтримку жертвам політичних репресій у Криму та їхнім родинам;
  • максимально використати інструменти Кримської платформи та інші механізми міжнародного співробітництва для припинення політичних репресій у Криму.

Закликаємо Президента України, Верховну Раду України, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міністерство закордонних справ України, Прокуратуру АРК та міста Севастополя:

  • забезпечити ефективне розслідування фактів незаконного позбавлення волі й переслідування Амета Сулейманова, Рустема Сейтмеметова, Османа та Сейтумера Сейтумерових та всіх інших фактів грубих порушень фундаментальних прав людини в тимчасово окупованому Криму; 
  • підписати проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального права та міжнародного гуманітарного права №2689, запровадивши належну відповідальність за злочини проти людяності та воєнні злочини, вчинені на окупованих територіях;
  • ініціювати рішучі кроки в межах Кримської платформи, спрямовані на припинення політичних репресій у Криму та звільнення всіх громадян України, які позбавлені волі за політичними мотивами на території РФ та окупованого нею Криму.

Центр прав людини ZMINA

ПЛАТФОРМА  ЗВІЛЬНЕННЯ ПОЛІТВ’ЯЗНІВ

Медійна ініціатива за права людини

Кримська правозахисна група

КримSOS

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу

Інститут масової інформації

Центр громадянських свобод

Об’єднання родичів політв’язнів Кремля

Регіональний центр прав людини

Центр громадянської просвіти “Альменда”

Дім прав людини “Крим”

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проєкту "Мобілізація зусиль для вирішення викликів у медіасфері України". Матеріал відбиває позицію авторів і необов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження".

Liked the article?
Help us be even more cool!