ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Завтра очікується звільнення двох українських заручників - Геращенко

01.03.2018, 11:43

2 березня очікується звільнення двох громадян України, які утримуються на території Росії. Про це повідомила представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, повідомляє Радіо Свобода.

Вона повідомила про засідання підгрупи з гуманітарних питань у Мінську, що пройшло без її участі 28 лютого.

“Як поінформували мене колеги з СБУ і пані Лутковська, відбулася непроста дискусія щодо продовження звільнення заручників. Представники ОРДЛО наполягають на передачі їм громадян РФ, які “боролись за молоді республіки і захищали “русский язык”. Позиція української сторони тут незмінна: ми готові передати “заблудших” росіян РФ, яка направила їх на Донбас воювати проти українців, в обмін за звільнення бранців Кремля (Сенцова, Кольченка, Сущенка, Гриба, Панова, Карпюка, Клиха, інших бранців)”, – написала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

Вона зауважила, що наразі немає зрушень у питанні звільнення заручників, які перебувають на непідконтрольній території Донбасу.

“Впевнена, питання звільнення заручників має, разом з безпековим, бути ключовим на всіх зустрічах в нормандському форматі…” – наголосила Геращенко.

Нагадаємо, 27 грудня 2017 року на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін утримуваними особами. Українській стороні передали 74 людини, проте одна з них вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав бойовикам 233 людини.

За даними правозахисників, на сьогодні близько 60 громадян України позбавлені волі за політичними мотивами на території Росії і окупованого нею Криму. Міністерство закордонних справ України направило вже близько 300 нот до Росії з вимогою звільнити утримуваних там українців.

Станом на кінець січня в СБУ повідомляли, що в заручниках на непідконтрольних уряду територіях Донбасу перебувають 108 людей.

Liked the article?
Help us be even more cool!