ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Затримання журналістки Ірини Данилович має ознаки насильницького зникнення – КримSOS

04.05.2022, 11:01
Фото – krymsos.com
Фото – krymsos.com

Затримання громадянської журналістки Ірини Данилович в окупованому Криму має ознаки насильницького зникнення. Про це розповів аналітик КримSOS Євгеній Ярошенко.

“У справі Ірини Данилович присутні всі елементи насильницького зникнення. Вона була попередньо затримана співробітниками окупаційних правоохоронних органів. Її рідні вже п'яту добу не знають нічого про те, де вона знаходиться, а також місце та час можливих судових засідань щодо неї. Затримана не має доступу до адвоката”, – зазначив Ярошенко.

Так, згідно з нормами міжнародного права, насильницьке зникнення охоплює три елементи: 1) арешт, затримання, викрадення особи чи позбавлення її волі в будь-якій іншій формі; 2) ці дії здійснені представниками держави чи особами, які діють за підтримки  держави; 3) відмова визнати факт позбавлення волі або приховування даних про долю чи місце перебування зниклої особи, внаслідок чого ця особа залишається без захисту закону.

Нагадаємо, громадянська журналістка Ірина Данилович була затримана 29 квітня російськими силовиками, коли їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук. 

Рідні жінки повідомили, що арешт був через “зв’язки з іноземною державою” та Ірину затримали нібито на 10 діб. Проте батькам не дали жодного документа щодо затримання чи судового рішення стосовно доньки. Наразі невідомо, де утримують Ірину. 

За інформацією КримSOS, за вісім років окупації Криму 44 людей стали жертвами насильницьких зникнень. Про долю та місце перебування 15 осіб досі нічого не відомо, шість були знайдені мертвими, троє опинилися в місцях несвободи, одного екстрадовано за кордон, 19 звільнено після викрадення.

Liked the article?
Help us be even more cool!