ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізькі посадовці відмовилися надати журналістам акти щодо ремонту доріг через "загрозу нацбезпеці"

31.08.2023, 10:46
Фото – dejure.foundation
Фото – dejure.foundation

Департамент муніципального управління Запорізької міської ради відмовив журналістам Запорізького центру розслідувань надати акти виконаних робіт щодо ремонту доріг у Запоріжжі, які були проведені з початку липня до кінця серпня 2023 року. Відмову аргументували тим, що така інформація може завдати шкоди національній безпеці.

Про це представниці ІМІ в Запорізькій області повідомив керівник Запорізького центру розслідувань Сергій Сидоров.

За його словами, посадовці відстрочили надання відповіді на запит до кінця воєнного стану, запровадженого через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Із запитом на отримання вищевказаної інформації журналісти звернулися 21 серпня та отримали відповідь 28 серпня. У відповідь посадовці повідомили таке:

“Враховуючи, що копії запитуваних документів містять інформацію щодо ремонту об’єктів, а саме автомобільних доріг, які відносяться до лінійного комплексу інженерних споруд, призначених для безперервного, безпечного та зручного руху транспортних засобів та примикає до об’єктів інфраструктури міста, у тому числі критичної, розголошення такої інформації може завдати шкоду інтересам національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку тощо”.

Водночас Сергій Сидоров звернув увагу на те, що департамент публікував фото ремонту доріг на своїй фейсбук-сторінці. Він вважає, що інформацію приховують.

“Третина міста бачила, де саме ці дороги ремонтують. Департамент як замовник робіт майже щодня постив фото на своїй сторінці у фейсбуці, як файно працюють підрядники, і за цими фото локації ремонту теж ідентифікуються. Тому зараз розповідати, що саме в актах виконаних робіт якісь страшні таємниці ховаються і треба їх від росіян ховати, – це не дуже розумно”, – зазначив керівник Запорізького центру розслідувань.

Про те, що місцева влада відмовила їм у запиті, журналісти Запорізького центру розслідувань повідомили на своїй фейсбук-сторінці:

“Влада не захотіла надати нам акти виконаних робіт по ремонту доріг у Запоріжжі, бо зараз війна. Мабуть, думають, що росіяни не пошкодують “Іскандера” чи “Калібра” на кожну відремонтовану діляночку. А ми просто не можемо зрозуміти, як за півтора місяця у двох районах можна замінити асфальту на 7 мільйонів”.

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко зазначив, що відмова надати інформацію з боку посадовців є неправомірною.

“Якщо брати загалом відповідь, то вона є неправомірною відмовою оскільки журналістів відіслали до “Прозоро”: мовляв, там уся відкрита інформація. А це суперечить ч. 2 ст. 22 закону про доступ до публічної інформації. Розпорядник мав би надати копії документів, вилучивши з них ту інформацію, яку він вважає такою, що з обмеженим доступом (ч. 8 ст. 7 того ж закону)”, – сказав Роман Головенко.

Як повідомив Сергій Сидоров, редакція вже підготувала скаргу на дії посадовців на адресу уповноваженого з прав людини.

За даними сайту Запорізького центру розслідувань, департамент муніципального управління створено в Запоріжжі нещодавно, його очолює Віталій Лисенко. Департамент підпорядкований заступнику міського голови Степану Махсмі – колишньому секретарю Маріупольської міськради. Його призначили на посаду заступника вже в Запоріжжі за квотою “Метінвесту”.

Наталя Виговська, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!