ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізький департамент туризму відповів на запит журналістам лише через три місяці

08.02.2019, 11:40
Фото - cedem.org.ua

Департамент культури та туризму Запорізької міської ради відповів на інформаційний запит ГО “Запорізький центр розслідувань” через три місяці з моменту подання запиту після отримання організацією юридичної та правової підтримки. Про це представниці ІМІ в Запорізькій області повідомив керівник Запорізького центру розслідувань Сергій Сидоров.

За його словами, журналісти запитували інформацію про низку допорогових договорів Департаменту культури та туризму, сплата за рахунками яких відбулася відразу після підписання договорів. Після запиту актів виконаних робіт за договорами журналісти отримали відмову.

“1 листопада 2018 роки ми надіслали запит до Департаменту культури і туризму міськради, на що отримали відмову, як і на наступні три. Усі запити стосувалися актів виконаних робіт за договорами. У відмові Департамент посилався на конфіденційну інформацію ФОПів в актах, що суперечить законодавству, бо вся інформація про видатки з місцевого бюджету апріорі відкрита. На відмови ми реагували скаргами до УПЛ, нещодавно написали скаргу меру і навіть мало не подали позов до суду. <…> І ось учора Департамент надіслав відповідь на всі наші запити! Не знаємо, який з важелів спрацював, але за відкритість ми боремося до останнього”, – повідомили в дописі Центру на сторінці Facebook 7 лютого.

“Відмова була абсолютним нонсенсом, бо в Департаменті послалися на захист персональних даних. Хоча персональні дані ФОПів-підрядників у вигляді їх ІНН були й так зазначені в копіях договорів, доданих у "Прозорро". Ми вступили в листування з Департаментом, написали скарги Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, писали скаргу міському голові Володимиру Бурякові на його підлеглих і вже підготували позов до суду”, – розповів ІМІ керівник Запорізького центру розслідувань Сергій Сидоров.

ГО “Запорізький центр розслідувань” працює з 2017 року та проводить розслідування у сфері корупції та бюджету, земельних відносин, нерухомості та генплану.

Юрист ІМІ Алі Сафаров нагадав про відповідальність, яку несуть посадовці, що порушують закон про доступ.

“Закон України “Про доступ до публічної інформації” чітко визначає порядок, процедуру і строки задоволення запитів на доступ до публічної інформації. Посадові особи, які порушують цей порядок, несуть відповідальність відповідно до статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відкритість і прозорість діяльності органів влади й органів місцевого самоврядування, особливо прозорість використання бюджетних грошей, які є грошима платників податків, є одним з найважливіших чинників демократії і запобігає крадіжці державних грошей. Тому приховування такої інформації з вигаданих підстав, порушення закону під час задоволення запитів має тягнути відповідальність посадових осіб, встановлену законом”, – зазначив юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!