ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Законопроєкт про захист журналістів ЄС забороняє тиск на медіа заради розкриття джерел

Європарламент схвалив законопроєкт про захист журналістів Європейського Союзу і свободу преси. Зокрема він передбачає, що країни-члени блоку будуть зобов'язані захищати незалежність ЗМІ, а всі форми втручання в редакційні рішення будуть заборонені.

Про це йдеться в пресрелізі, який опубліковано на сайті Європарламенту, передає Суспільне.

Документ підтримали 464 євродепутати, проти проголосували 92 парламентарі, ще 65 – утрималися.

Згідно з ухваленим законопроєктом, владі буде заборонено тиснути на журналістів і редакторів, щоб вони розкривали свої джерела, зокрема шляхом їхнього затримання, санкцій, обшуків в офісах або встановлення на їхні електронні пристрої програмного забезпечення для стеження.

Для цього Європарламент додав значні гарантії, щоб дозволити використання шпигунського програмного забезпечення, яке буде можливе лише в кожному конкретному випадку та за умови дозволу судового органу, що розслідує тяжкі злочини, за які передбачено покарання у вигляді позбавлення волі. Навіть у цих випадках суб’єкти матимуть право отримати інформацію після того, як стеження відбулося, і зможуть оскаржити його в суді.

Щоб запобігти використанню суспільних ЗМІ в політичних цілях, їхні керівники та члени правління мають обиратися за прозорими та недискримінаційними процедурами на досить тривалий термін перебування на посаді. Їх не можна буде звільнити до закінчення контракту, якщо вони більше не відповідають професійним критеріям.

Водночас громадські медіа мають фінансуватися за прозорими та об’єктивними процедурами, а фінансування має бути сталим і передбачуваним.

У Європарламенті подбали про те, щоб долучити механізм для запобігання довільному обмеженню або видаленню незалежного медіаконтенту з боку дуже великих онлайн-платформ, таких як Facebook, X (раніше Twitter) або Instagram.

Платформам спочатку доведеться відрізняти незалежні ЗМІ від незалежних джерел. Медіа отримають сповіщення, коли платформа має намір видалити або обмежити їхній вміст, і матимуть 24 години для відповіді. Лише після відповіді (або за її відсутності) платформа може видалити або обмежити вміст, якщо він усе ще не відповідає її умовам.

Також ЗМІ матимуть можливість передати справу до органу позасудового врегулювання суперечок і зробити запит на висновок у Європейської ради медіапослуг (нової ради національних регуляторів ЄС, яка буде створена EMFA).

Liked the article?
Help us be even more cool!