ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Закликали до захоплення влади в Україні: СБУ викрила вісім проросійських агітаторів

14.03.2023, 13:42
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки викрила мережу проросійських агітаторів: вони виправдовували збройну агресію РФ, закликали до захоплення державної влади та розпалювали міжконфесійну ненависть.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Зокрема, у Києві правоохоронці припинили діяльність жителя столиці, який під вигаданим ім’ям у соцмережах поширював матеріали російських та білоруських пропагандистів.

У Закарпатській області місцевий блогер поширював у соцмережах фейки та маніпуляції російської пропаганди щодо "церковної теми" в Україні. Зокрема, проросійські наративи, у яких ображав почуття вірян, вдавався до зневажливих висловлювань на їхню адресу.

"Для підготовки своїх "публікацій" використовував матеріали з прокремлівських інтернет-ресурсів", – зазначили в СБУ.

У Черкасах дві жінки, одна з них колишня посадовиця прокуратури, друга – працівниця філії одного з державних банків, під час листування в месенджерах  виправдовували воєнні злочини російських окупантів та поширювали дезінформацію про підрозділи ЗСУ.

На Вінниччині співробітники СБУ заблокували діяльність чотирьох інтернет-агітаторів, серед яких колишні вчитель школи та медпрацівник.

"У забороненій в Україні соцмережі "Однокласники" вони закликали до насильницького захоплення державної влади та зміни меж кордонів України. Під час обшуків за місцями перебування фігурантів виявлено мобільні телефони й комп’ютери, які використовували для розповсюдження деструктивного контенту", – додали в СБУ.

Тривають розслідування в межах кримінальних проваджень, розпочатих за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій);
  • ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Як повідомляв ІМІ, СБУ просять пояснити, на підставі чого російська медійниця в'їхала до України.

Liked the article?
Help us be even more cool!