ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Заборона журналістам знімати на виборчий дільниці є перешкоджанням - юрист ІМІ

25.10.2020, 14:10

Журналіст має право використовувати камеру на виборчій дільниці, якщо це не порушує таємницю голосування виборців.

Так юрист ІМІ Алі Сафаров прокоментував заборону журналістам вести відеозйомку на виборчих дільницях, які були зафіксовані 25 жовтня у Херсоні та на Кіровоградщині.

За словами юриста, відповідно до положень частини першої статті 25 Закону України “Про інформацію”, під час виконання професійних обов'язків журналіст має право здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом. 

“Виборчий кодекс України містить заборону лише щодо таємниці голосування, інших заборон проводити зйомку на виборчій дільниці в законодавстві України немає. Таким чином, журналіст має право використовувати мобільний телефон для зйомок в приміщенні для голосування”, - сказав Алі Сафаров. 

Він додав, що заборона здійснення зйомки журналісту має ознаки перешкоджання законній журналістській діяльності, що є кримінальним правопорушенням, передбаченим статтею 171 Кримінального кодексу України. 

Водночас юрист зауважив, що журналіст не має права бути присутнім при заповненні виборцем виборчого бюлетеня у кабіні (кімнаті) для таємного голосування або іншим чином порушувати таємницю голосування, у тому числі фіксувати за допомогою відеозйомки результати голосування конкретних виборців.

Як повідомляв ІМІ, 25 жовтня у Херсоні секретариня дільничної комісії №650705 Тетяна Омельченко забороняла журналісту інтернет-видання “Мост” Сергію Нікітенку вести відеозйомку.

25 жовтня у селі Ставидла Кіровоградської області на дільниці №350536 журналістам UA:Кропивницький заборонили проводити зйомку на території виборчої дільниці. 

Прочитати матеріал ІМІ про роботу журналістів в день голосування можна тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!