ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За рік дії закону про доступ кількість запитів від ЗМІ до Адміністрації Януковича зросла в 20 разів

19.06.2012, 07:51

За рік дії Закону «Про доступ до публічної інформації» кількість інформаційних запитів від представників ЗМІ до Адміністрації Президента України зросла в 20 разів. Про це заявив керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Денис Іванеско, повідомляється на сайті глави держави.

«Раніше від журналістів до АПУ щороку надходило 20-25 інформаційних запитів, максимальна їх кількість сягала 30 на рік. Їх тривалий час розглядали, і якщо журналіст отримував відповідь раніше, ніж на 30-й день, це було великою вдачею. З початку роботи нового Закону у травні 2011 року і до 1 червня 2012 року до нас надійшло 437 запитів від представників ЗМІ. Майже на всі протягом 5 днів було надано відповіді. Це означає, що завдяки Закону Адміністрація Президента надала журналістам у 20 разів більше потрібної їм інформації», - наголосив він.

За словами Іванеска, частка журналістських запитів у загальній кількості запитів громадян становить близько 10%. Таке саме співвідношення спостерігається в інших центральних і місцевих органах виконавчої влади.

Так, із 33350 інформаційних запитів, що протягом року надійшли до центральних органів виконавчої влади й обласних держадміністрацій, 3731 запит (тобто 11%) надіслали представники ЗМІ. За словами Іванеска, висока кількість журналістських запитів свідчить про популярність і затребуваність Закону насамперед для ініціаторів його ухвалення - активних журналістів. Він додав, що Закон «Про доступ до публічної інформації» полегшив роботу медіа. «Якщо раніше журналістам, які займалися розслідуваннями або готували аналітичні матеріали, було важко знайти позицію влади з гострих питань і дотриматися таким чином журналістського стандарту про «баланс думок», то зараз їхній запит означає по суті пропозицію владі бути представленим у матеріалі», - сказав він

Також Іванеско наголосив, що Закон став важливим джерелом для отримання журналістами інформації, яка раніше приховувалася або доступ до якої був суттєво обмежений. Тепер завдяки відповідям на інформаційні запити у ЗМІ з’явилося багато резонансних публікацій, а суспільство дізналося про факти, які раніше залишалися невідомими.

Водночас, зазначив Іванеско, рік дії Закону розвіяв міф, що він буде суто «журналістським» - стане інструментом виключно для задоволення потреб ЗМІ. «Цього не сталося. Хоча Закон лобіювали журналісти, медіа-юристи та громадські активісти, насправді ним більше користуються фізичні особи. Адже, за його нормами, будь-яка особа має право поставити запитання владі та отримати відповідь. На долю громадян припадає 70% від усіх запитів. Декому з них завдяки новому закону вдалося розшукати інформацію, яку вони не могли отримати роками», - повідомив він.

Liked the article?
Help us be even more cool!