ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За публікацію політичної "джинси" ЗМІ можуть оштрафувати на 170 грн

07.08.2012, 02:47

За публікацію політичної “джинси” ЗМІ можуть оштрафувати на 170-850 гривень. Про це в інтерв’ю “Телекритиці” повідомила медіа-юрист громадської організації «Інститут розвитку регіональної преси» Людмила Опришко.


“...цей штраф буде символічним, якщо порівняти його з розцінками на саму рекламу. Розмір штрафу - від 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 170-850 гривень”, - зазначила експерт.


Проте, за її словами, можуть застосувати й інші санкції. Зокрема, зупинити дію ліцензії або випуск друкованого видання до закінчення виборчого процесу.


“Частина 10 статті 74 закону «Про вибори народних депутатів України» передбачає, що в разі встановлення судом повторного або одноразового грубого порушення засобом масової інформації вимог цього Закону, суд може зупинити дію ліцензії або випуск друкованого видання до закінчення виборчого процесу”, - сказала Опришко.


“Це нововведення на практиці ще не застосовувалося. Важко спрогнозувати, що саме суд може визнати грубим порушенням, адже в законі це чітко не прописано. Напевне, йдеться про вчинення дій, які прямо заборонені законом, наприклад, поширення повідомлень із закликами до насильницької зміни державного режиму або публікацію інформації, недостовірність якої доведена в суді”, - зазначила медіа-юрист.

Медіа-юрист Інституту масової інформації Роман Головенко зазначає, що єдине, що гіпотетично може створити неприємності для "джинсуючого" ЗМІ, це привернення до його "джинси" уваги податкових органів.


“Власне штраф у 170-850 гривень (ч. 1 ст. 212-9 Кодексу про адміністративне правопорушення) для комерційного ЗМІ не є особливо великим. Крім того, кваліфікованого складу адмінправопорушення за його повторність не передбачено, тому якщо одночасно буде виявлено кілька "джинсових" матеріалів, то просто зросте ймовірність отримати штраф максимального розміру. Єдине, що гіпотетично може створити неприємності для "джинсуючого" ЗМІ, це привернення до його "джинси" уваги податкових органів”, - зазначив Головенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!