ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За пів року СБУ нейтралізувала понад 1 тис. кібератак на держресурси

21.07.2021, 16:01
Фото – americanretrieval.com
Фото – americanretrieval.com

Протягом першого півріччя 2021 року кіберфахівці Служби безпеки України нейтралізували понад 1 тис. кібератак та інцидентів на ресурси органів влади та об’єктів критичної інфраструктури.

Про це повідомляється на сайті СБУ. 

За  даними СБУ, активізація таких атак була зафіксована у квітні-травні, коли відбувалася концентрація військових формувань РФ вздовж українського кордону.

“Одна з масштабних кібератак, заблокована СБУ, – дії хакерського угруповання “Armageddon”, підконтрольного ФСБ РФ. Хакери намагалися вразити системи електронного документообігу, щоб отримати доступ до секретних даних українських органів державної влади”, – повідомляє спецслужба.

Також кіберфахівці припинили діяльність восьми ботоферм потужністю понад 35 тисяч акаунтів, які поширювали деструктивний контент.

“Наприклад, викрито керовану з РФ мережу інтернет-агітаторів, які діяли на території восьми областей і чия активність збіглася з “тарифними протестами”. Ще одна агентурна мережа російських спецслужб впливала на настрої українців через Telegram-акаунти, інша – через канали “Резидент”, “Легитимный”, “Картель”, “Сплетница”, – йдеться в повідомленні.

За ці пів року СБУ притягнула до кримінальної відповідальності 60 осіб (22 громадян засуджено). Зокрема, оголошено підозру так званому “заступнику міністра інформації “ДНР”, який організовував дезінформаційні кампанії проти України. Наразі його оголошено в розшук.

Крім того, заборонено в’їзд до нашої країни 46 іноземцям, причетним до пропаганди сепаратизму в інтернеті.

Також кіберфахівці СБУ підготували матеріали для введення в травні санкцій з боку РНБО щодо 224 вебресурсів, а також 198 юридичних та 15 фізичних осіб, які діяли на шкоду нашій державі. Обмеження були застосовані й до трьох електронних платіжних систем, причетних до фінансування терористичної діяльності.

Загалом, за матеріалами кіберпідрозділів СБУ, у січні-червні розпочато 334 кримінальні провадження. Частина з них стосується несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерів та автоматизованих мереж.

Серед таких – масштабна спецоперація, що проводилася спільно з ФБР США, Таємною Службою США та Національною поліцією Франції. Спецслужби припинили діяльність хакерів, які своїм шкідливим програмним забезпеченням “Egregor” та “Maze” вразили понад 150 компаній з Європи та США, завдавши понад 80 млн дол. збитків.

Liked the article?
Help us be even more cool!