ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За четвертий квартал 2018 року зафіксовано 44 порушення свободи слова - ІМІ

27.12.2018, 14:44

За четвертий квартал 2018 року (з жовтня по 27 грудня включно) експерти ІМІ зафіксували в Україні 44 випадки порушень свободи слова у 13 регіонах. З них – 33 випадки фізичної агресії щодо журналістів.

Такими є результати щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

До трійки лідерів увійшли категорії “перешкоджання журналістській діяльності” – 23, “погрози і залякування журналістів” – сім – та "обмеження доступу до публічної інформації" – п'ять.

Журналістам забороняли зйомку, блокували пересування, виривали мікрофони, не пускали на наради в міськраду, виганяли із засідань, плювали в обличчя, обливали кефіром та інше.

Погрожували журналістам розправою, розбити техніку чи викинути з автотранспорту.

Регіоном-лідером за кількістю порушень протягом останніх трьох місяців року є Київ  (20). Далі йдуть Львівщина й Полтавщина – по чотири випадки відповідно – та Волинь з трьома випадками. В інших регіонах зафіксовано по два та по одному випадку.

Порушували право журналістів на професію, згідно з моніторингом, переважно приватні особи, центральна та місцева влада.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці “Барометр свободи слова”.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!