ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

З Сенцова вибивали зізнання – адвокат

12.05.2015, 09:44

Ув'язненого у Москві українського режисера Олега Сенцова катували, били, вибивали зізнання, свідчення, намагалися змусити обмовити себе і співпрацювати зі слідством. Про це в інтерв’ю DW розповів адвокат Сенцова Дмитро Дінзе.

“Для Олега цей рік був достатньо тяжким. Його катували, били, вибивали зізнання, свідчення, намагалися змусити обмовити себе і співпрацювати зі слідством, але він не здався, зміг протистояти. Це припинилося в той момент, коли його доправили в Лефортово”, - розповів адвокат.

Коли до Сенцова приходив слідчий, розповів адвокат, режисер відмовився відповідати на будь-які запитання. “Його позиція залишалася незмінною: всі звинувачення в тероризмі - маячня, жодних "бесід" до суду не буде, якщо ви вважаєте мене винним - будемо розбиратися в суді. Він розумів, що будь-яка інформація, яку він повідомить на цьому етапі, може бути використана слідством проти нього”, - зазначив Дінзе.

Також він додав, що стан здоров’я Олега Сенцова задовільний.

“У камері, крім нього, утримується ще одна людина. Виводять погуляти, у спортзал і баню. У камері є телевізор, Олег у курсі всіх політичних подій. Йому постійно пише сестра, друзі. До нього доходить кореспонденція і листи підтримки з усього світу. Коли в суді ухвалювалося рішення щодо продовження арешту, Олег був у піднесеному настрої, зараз активно ознайомлюється з кримінальною справою, готується до суду”, - сказав адвокат.

Як повідомляв ІМІ, Олег Сенцов був затриманий у Сімферополі співробітниками Федеральної служби безпеки Росії у травні 2014 року, після окупації півострова. З того часу він перебуває під вартою у Москві. Його звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі з метою дестабілізації політичної ситуації на півострові. Адвокат Сенцова заявляв, що у кримському СІЗО його катували. Режисер провини не визнає. Крім нього, у цій справі заарештовано ще троє людей. Усіх їх російське слідство називає «членами диверсійно-терористичної групи «Правого сектору».

Звільнити Сенцова закликають багато його колег і правозахисники, які вважають його політичним в’язням. На їхню думку, звинувачення проти нього сфабриковані, а режисер був затриманий за свою громадянську позицію. Сенцов – активний учасник Євромайдану.

8 квітня 2015 року Олег Сенцов заявив на засіданні суду в Москві, що очікує оформлення проти себе справи на 20 років ув’язнення, але не боїться погроз про «важке і дуже цікаве життя в таборі», бо знає, що «епоха правління кривавого карлика» в Росії закінчиться раніше.

Того дня суд продовжив термін утримання Сенцова під вартою до 11 травня.

16 квітня Олегу Сенцової було пред'явлено звинувачення в остаточній редакції. До інкримінованих йому епізодах додали ще один - “незаконне зберігання зброї”. На думку колег режисера, правозахисників і журналістів звинувачення проти Сенцова сфабриковані, вони вважають Сенцова політичним в'язням і закликають до його звільнення.

Liked the article?
Help us be even more cool!