ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

З початку року у світі вбили 56 журналістів - "Репортери без кордонів"

12.10.2018, 11:28
Фото - rsf.org/AFP

З початку нинішнього року  56 журналістів загинули у світі через свою професійну діяльність. Більшість з них загинули саме в зонах збройного конфлікту - 29 журналістів. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на “Репортерів без кордонів”.

“Станом на 1 жовтня 2018 року через їхню професійну діяльність у всьому світі було вбито 56 журналістів”, - йдеться в повідомленні.

В організації зазначають, що цифра вже перевищує показник 2017 року, коли за рік загинуло 55 професійних журналістів. Хоча 2017 рік став найменш смертельним роком у професії протягом останніх 14 років.

Найнебезпечнішою країною став Афганістан, там було вбито 13 журналістів. Зокрема, 30 квітня 2018 року в один день загинуло 10 журналістів: 9 з них унаслідок подвійного бомбардування в Кабулі (найсерйозніший напад в країні з моменту поразки талібів у 2001 році), а через кілька годин - журналіста BBC Ахмада Шаха було застрелено в Хості.

У Ємені загинуло п'ять осіб. У цій близькосхідній країні журналісти вмирають не під бомбами, а у в'язницях від жорстокого поводження. Так було з журналістом Анваром аль-Раканом, якого тримали в катівнях майже рік, а випустили у вкрай виснаженому тортурами і хворобами стані, він помер 2 червня. У в'язницях залишаються ще як мінімум 10 журналістів, інформації про них майже немає, зазначає організація.

У Сомалі були вбиті двоє журналістів, у Центральноафриканській Республіці - три російських: Орхан Джемаль, Кирило Радченко та Олександр Расторгуев. Зазначається, що вони були вбиті групою невідомих бойовиків під час розслідування ними присутності найманців, які належать російській приватній військовій компанії Вагнера, відомій також своєю діяльністю в Сирії, а влада Росії і ЦАР, які проводять розслідування, досі не надали ніяких результатів.

У Пакистані, Палестині і Сирії було вбито по два професійних журналісти. Відзначається, що кількість журналістів, які загинули в Сирії, зменшилася порівняно з минулим роком, коли стали жертвами конфлікту дев'ять професійних журналістів.

Генеральний секретар “Репортерів” Крістоф Делуар наголошує на нагальній необхідності подальшого захисту журналістів. Організація закликає призначити спеціального представника Генерального секретаря ООН із цього питання, ця ініціатива знаходить підтримку серед дедалі більшого числа держав, її підтримали 130 ЗМІ, організацій і профспілок у всьому світі.

Liked the article?
Help us be even more cool!