ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

З початку року до суду скеровано шість справ щодо порушень прав журналістів - речник МВС

07.06.2019, 13:02

За п'ять місяців 2019 року слідчі підрозділи Нацполіції розпочали досудові розслідування в 77 кримінальних провадженнях за злочинами проти професійної діяльності журналістів, до суду передано обвинувальні акти в шести кримінальних провадженнях.

Про це 6 червня повідомив на конференції “Свобода слова в Україні: виклики та можливі рішення” директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко, повідомляється на сайті Центру прав людини ZMINA.

Він уточнив, що з усіх проваджень 58 відкрито за статтею 171 ККУ ("Перешкоджання професійній діяльності журналістів"), 14 – за статтею 345-1 ("Погроза або насильство щодо журналіста"), чотири – за статтею 347-1 ("Пошкодження або умисне знищення майна журналіста") та одне – за статтею 348-1 ("Посягання на життя журналіста").

За п'ять місяців до суду передано обвинувальні акти в шести кримінальних провадженнях за вісьмома кримінальними правопорушеннями зазначеної категорії, а саме за статтею 171 – чотири , за статтею 345-1 – два, за статтею 347-1 – два .

Речник МВС також повідомив, що було ухвалено рішення про закриття 63 кримінальних проваджень за журналістськими статтями, з яких 56 – за 171-ю статтею ККУ, шість – за статтею 345-1 і одне за статтею 347-1.

"Ці рішення про закриття погоджені з органами прокуратури, оскільки самостійно поліція не може закривати справи", – зауважив Шевченко.

Також, за його словами, наразі слідчі підпорядкованих підрозділів проводять досудові розслідування в 315 злочинах вказаної категорії, з яких за статтею 171 ККУ – 198 проваджень, за статтею 345-1 – 76, за статтею 347-1 – 14, за статтею 348-1 – три. Із вказаної кількості у скоєнні чотирьох злочинів особам повідомлено про підозру, зокрема за статтею 171 – три, за статтею 345-1 – один.

"Ми намагаємося звертати увагу слідчих на необхідність проведення активних оперативно-розшукових дій. Але правосуддя в демократичній країні не може бути швидким. До того ж швидке правосуддя в нашій крані унеможливлюють стан судової системи та нещодавні зміни до Кримінального процесуального кодексу. Адже навіть експертизи сьогодні можна робити тільки через рішення суду", – сказав Шевченко.

Юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров, апелюючи до статистики наведеної Артемом Шевченком, зауважив, що кримінальне провадження за фактом нападу на черкаського журналіста Вадима Комарова, який наразі перебуває в комі, відкрито за статтею 115 ККУ (замах на умисне вбивство).

"Але це не журналістська стаття. І хоча за цією статтею покарання може бути жорсткішим, ніж за 345-1 ("Погроза або насильство щодо журналіста"), для нас важливо, щоб визначалось у справі посягання на свободу слова. Адже коли посягається на свободу, це посягається на всіх фізичних осіб, а не на одну. На жаль, навіть на рівні начальників слідчих управлінь відбувається нерозуміння цього моменту. І це призводить до тої безкарності, про яку ми говоримо. Поки наші структури не почнуть виконувати існуюче законодавство, у нас не буде нічого працювати", – наголосив правозахисник.

Шевченко відповів, що у справі Комарова наразі немає достатніх свідчень про те, що напад на журналіста пов’язаний саме з його професійною діяльністю, і якщо такі свідчення з’являться, то злочин може бути перекваліфікований чи докваліфікований.

Як повідомляв ІМІ, 4 травня в Черкасах побили місцевого журналіста і відеоблогера Вадима Комарова. З тяжкими тілесними ушкодженнями потерпілого було доставлено до лікарні. Журналіст у важкому стані перебуває в реанімації.

Поліція спочатку відкрила за цим фактом кримінальне провадження за частиною 1 статті 121 (“Умисне тяжке тілесне ушкодження”) Кримінального кодексу України.

Згодом слідчі перекваліфікували кримінальне провадження за статтями 15 та 115 Кримінального кодексу України (замах на умисне вбивство).

Слідчі розглядають три версії мотиву нападу на Вадима Комарова, зокрема пов’язану з професійною діяльністю.

Liked the article?
Help us be even more cool!