ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

З 2015 року використання ТБ для отримання новин впало з 85% до 36% - дослідження

30.11.2022, 17:13
Фото - theasian.asia
Фото - theasian.asia

Соціальні мережі та новинні сайти все ще залишалися найпопулярнішими ресурсами для отримання новин громадянами України. Водночас вони почали використовувати більше джерел інформації, ніж раніше, щоб отримати достовірну та точну інформацію про війну.

Про це свідчать дані цьогорічного опитування USAID/Internews "Українські медіа, ставлення та довіра у 2022р.". Особисті інтерв’ю та фокус-групи проводилися з липня до вересня цього року.

Зокрема, переселенці ще більше покладаються на цифрові медіа, оскільки вони в основному залежать від своїх смартфонів і мають менший доступ до телебачення.

Використання телебачення для отримання новин впало з 85% у 2015 році, коли USAID/Internews вперше провели це дослідження, до лише 36% у 2022 році. Зараз 74% опитаних отримують новини із соціальних мереж.

"Цьогорічне дослідження ми проводили у фокус-групах серед внутрішньо переміщених та осіб, які проживають у сільській місцевості, а також серед людей, котрі перебувають у тимчасово окупованих частинах країни. Мешканці селищ сказали, що для них особливо важлива репутація джерела, тому під час війни вони надають перевагу загальнонаціональному українському телеканалу суспільного мовлення "UA:Перший". "UA:Перший" за цей рік подвоїв свої показники з точки зору впізнаваності українцями - 8% (4% було 2021 року)", - пояснюють в “Інтерньюз-Україна”.

Відповідно до даних дослідження, телемарафон "Єдині новини" дивляться 96% українців, які використовують телебачення для отримання новин. Марафон має високий рівень довіри серед більшості респондентів - 84% частково або повністю йому довіряють. Респонденти, яким подобається телемарафон, сказали, що вони вважають його емоційно приємним для перегляду та менш токсичним, ніж інші джерела. Однак винятком була група ​​переселенців, яка вважала телефарафон "Єдині новини" надто оптимістичним і недостатньо репрезентативним для їхнього досвіду. Жителі тимчасово окупованих територій розповідали, що навіть, якщо вони мали можливість дивитися українське телебачення, то, як правило, не дивилися телемарафон, через ризик стати ціллю для окупантів за споживання українських новин.

Дослідники зазначають, що цього року також помітно зросла популярність регіональних медіа: регіональні сайти підвищили популярність із 27% минулого року до 55% цього року, використання місцевого телебачення майже подвоїлося з 27% у 2021 році до 44% у 2022 році, також значно зросло використання місцевого радіо та газет. ВПО сказали, що досі цікавляться новинами з громад свого походження.

Кількість користувачів Telegram значно зросла: з 20% опитаних минулого року до 60% цього року.

Опитані стверджують, що зараз більше довіряють медіа, причому зросла довіра до онлайн-медіа та телебачення на національному та місцевому рівнях. Високу довіру респонденти висловили друзям (81%) та родині (86%) як джерелам інформації, Генеральному штабу ЗСУ/Міністерству оборони (79%) та Офісу Президента (73%). Інформації, що походить із церкви, довіряють 40% респондентів.  

"Це природно, що під час війни громадяни більше покладаються на свої надійні джерела інформації. Приємно бачити збільшення довіри до Суспільного, а також до місцевих медіа цього року. Медіа надають життєво необхідну інформацію та працюють у неймовірно складних умовах", - сказала під час презентації результатів дослідження директорка Internews в Україні Джилліан МакКормак.

Як і минулого року, 83% українців знають про існування дезінформації. Internews співпрацював із моніторинговими медіа організаціями та партнерами з медіаграмотності, такими як Інститут Масової Інформації, Детектор Медіа та Інтерньюз-Україна для розробки короткого тесту, який перевіряє здатність респондентів відрізняти правдиві історії від неправдивих. Громадяни продемонстрували хороші результати– 14% респондентів правильно визначили всі три тексти, 72% правильно визначили один чи декілька (63% у 2021 році та 48% у 2020 році). Переважна більшість респондентів (76%) розпізнали  одну історію як дезінформацію.

Цього року також відбулося значне покращення в оцінці поширених неправдивих наративів. Зокрема, довіра до неправдивих антиукраїнських наративів значно зменшилася. Українці набагато рідше, ніж у попередні роки, вірять заявам, котрі применшують авторитет та значущість України у вирішенні власної долі. Наприклад, у 2021 році 56% респондентів повірили почутому неправдивому наративу про те, що Сполучені Штати Америки використовують Україну як інструмент у власному конфлікті із росією. У 2022 році кількість людей, які вірять у подібне, скоротилася до 20%.

Позитивною новиною для медіа, які запускають підписку та членство для покращення фінансового стану, незважаючи на війну, є те, що 23% респондентів готові платити за доступ до своїх улюблених цифрових медіа, порівняно з 20% минулого року, йдеться у дослідженні.  

Liked the article?
Help us be even more cool!