ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Із 16 липня місцеві друковані медіа мають остаточно перейти на українську мову

15.07.2024, 14:34
Фото – interfax.com.ua

Із 16 липня 2024 року на українську мову остаточно мають перейти друковані медіа місцевої сфери розповсюдження. 

Це передбачено абзацом 7 пункту 1 прикінцевих і перехідних положень Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, зазначив юрист Інституту масової інформації Роман Головенко.

За його словами, для таких медіа було передбачене відстрочення застосування статті 25 тривалістю в п'ять років (дослівно – 60 місяців) з моменту набуття чинності самим законом. Водночас друковані медіа загальнодержавної та регіональної сфер розповсюдження вже перейшли на українську згідно з тією самою нормою два з половиною роки тому.

Стаття 25 вказаного закону зобов’язує видавати друковані медіа державною мовою чи як мінімум одночасно з накладом видання якоюсь іншою мовою випускати аналогічний (як за кількістю, так і за змістом) наклад номера друкованого медіа українською мовою. 

Винятки з цієї вимоги передбачено для мов корінних народів України та офіційних мов Європейського Союзу, а також наукових видань (згідно зі ст. 22 того ж закону).

“Вказаний перехід на українську також стосується сфери розповсюдження преси:  хоча буквально про це в законі не вказано, але відповідні норми не можна трактувати так, щоб вони допускали розповсюдження, зокрема, суто російськомовних примірників у місцях їхнього продажу”, – зазначив юрист Інституту масової інформації Роман Головенко.

Як повідомляв ІМІ, із 17 липня 2024 року набирає чинності норма Закону України “Про медіа”, згідно з якою посилюються вимоги щодо використання української мови у сфері аудіовізуальних медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!