ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Юристи ІМІ надали понад 300 консультацій за гарячою лінією

21.12.2020, 10:00
Фото – trefpuntazie.com
Фото – trefpuntazie.com

Юристи Інституту масової інформації протягом року надали 335 консультацій журналістам та медіа через гарячу лінію правової допомоги ІМІ.

Безперечним лідером цього року є коронавірус і карантин, запроваджений через нього в Україні: більшість консультацій стосувалася тих чи інших правових проблем, з якими стикалися журналісти через карантинні обмеження або через посилання (зокрема, безпідставні) на карантин. Так, дуже часто журналістам відмовляли й відмовляють у доступі до приміщень органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судів тощо – водночас посадовці посилаються на карантинні обмеження, навіть якщо таких обмежень насправді немає. 

Юристи ІМІ у своїх консультаціях роз’яснювали, які є правові методи припинення правопорушення та яка процедура для оскарження таких дій і притягнення винних осіб до передбаченої законом юридичної відповідальності, надавали практичні й зрозумілі поради, як діяти. Так, порада заздалегідь роздрукувати на папері положення статті 25 Закону України “Про інформацію”, якими визначаються права журналістів, зокрема право на виконання функцій журналіста на територіях, де оголошено карантинні обмеження, вже довела свою ефективність.

Також восени цього року велика кількість запитань журналістів стосувалася місцевих виборів. Адже це перші вибори, які відбувалися за ухваленим у 2019 році Виборчим кодексом, і тому мають багато відмінностей від попередніх. Тож юристи ІМІ надавали найрізноманітніші консультації з виборчого законодавства: як розміщувати розцінки вартості передвиборної агітації, політичну рекламу в інтернеті, чи можна писати про кандидата новину, якщо він щось накоїв тощо. Під час консультацій дуже чітко виявлялися проблемні моменти Виборчого кодексу, які потребують удосконалення на законодавчому рівні.

Крім того, юристи консультували з найрізноманітніших аспектів: від трудового права до корпоративного. Наприклад, щодо купівлі редакцією реформованого друкованого ЗМІ сусідньої області, який закривається через банкрутство, стосовно переоформлення ліцензії на дротове радіомовлення у зв'язку з припиненням з 1 січня послуг технічного забезпечення дротового радіомовлення тощо. 

Також питання стосувалися авторських прав, доступу до публічної інформації, бездіяльності слідчих у розслідуванні злочинів проти журналістів, особливостей рекламування певних видів товарів, підстав укладання договорів на висвітлення діяльності органів влади тощо.

Водночас надходять на гарячу лінію ІМІ нецільові дзвінки: починаючи від автоматичних ботів, які пропонують просування сайтів, і закінчуючи зверненням мешканця окупованої Горлівки щодо в’їзду на неокуповану територію під час карантину. 

“Однак навіть нецільові дзвінки є корисними: вони створюють розуміння популярності гарячої лінії ІМІ, адже це означає, що пошукові системи типу Google виводять саме гарячу лінію ІМІ в перші рядки результатів пошуку на запити про надання правової підтримки”, – зазначив юрист Алі Сафаров.

Нагадаємо, правова гаряча лінія ІМІ продовжує свою роботу й у 2021 році. Консультації надають досвідчені медіаюристи Роман Головенко та Алі Сафаров за телефоном 050-44-77-063. Запитання можна також надіслати на електронну пошту ІМІ [email protected].

Liked the article?
Help us be even more cool!