ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

YouTube на вимогу Роскомнагляду блокує відео про те, як уникнути служби в російській армії або мобілізації

Відеохостинг YouTube заблокував на території Росії три відео про ухилення від військової служби каналів “Дозор у Волгограді”, “Школа призовника” та ще одного регіонального медіа. Також відеохостинг повідомив про загрозу блокування каналу “ОВД-Инфо”, що може стати першим випадком блокування цілого каналу. 

Про це повідомляє російське видання “Агентство”.

Як зазначає медіа з посиланням на експерта з кібербезпеки, який побажав залишитися неназваним, раніше YouTube не блокував опозиційного контенту на вимогу російської влади.

“Це новий тренд, коли правозахисний контент видаляється саме на запит російського уряду, а не через порушення політики Google чи західних країн”, сказало джерело.

У чотирьох повідомленнях про блокування, з якими ознайомилось “Агентство”, йдеться про те, що YouTube отримав повідомлення від Роскомнагляду про те, що матеріали каналу порушують федеральний закон “Про інформацію”. Детальнішу інформацію адміністрація хостингу пропонує шукати в російському реєстрі заборонених сайтів.

Ролики всіх проєктів, що зіткнулися з блокуваннями, містять інформацію про ухилення від призову або мобілізації, уточнив експерт.

Проєкт “ОВД-Инфо” отримав повідомлення від YouTube на початку травня. У ньому відеохостинг повідомляв, що отримав від Роскомнагляду повідомлення про блокування каналу "Як тепер?" (99 тисяч). Перед цим Роскомнагляд повідомив, що заблокував у Росії п'ять ресурсів ОВД-Инфо, зокрема два канали проєкту в YouTube – окрім “Як тепер?”, ще й ОВД-Инфо. 

“Наскільки відомо нам, це – перший випадок у Росії, коли Роскомнагляд вимагає заблокувати канал повністю, а не якесь конкретне відео, – сказав прессекретар ОВД-Инфо Дмитро Анісімов. – Зараз ми консультуємося з Google і намагаємося пояснити, що ця вимога про блокування нашого каналу є незаконною і є виявом політично вмотивованої цензури. Ми сподіваємося, що YouTube не блокуватиме наш канал, тому що в такому разі він буде втрачений безповоротно з усіма передплатниками”. 

На момент публікації новини “Агентством” канал “ОВД-Инфо” не був заблокований.

Експерт із кібербезпеки зазначив, що виходу з такого блокування для незалежних медіа та правозахисних проєктів в РФ не існує.

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2024 року керівництво платформи Telegram заблокувало низку українських офіційних ботів, які протидіяли військовій агресії Росії проти України, зокрема Головний бот розвідки.

Liked the article?
Help us be even more cool!