ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Європейські медіа-організації закликали Меркель та Макрона захистити права агенцій новин

04.02.2019, 17:14
Фото - france24.com

Європейські провідні медійні організації закликали канцлера Німеччини Ангелу Меркель та президента Франції Еммануеля Макрона дійти згоди та підтримати Директиву з питань авторського права на єдиному цифровому ринку, яка має захистити права новинних агенцій.

Про це йдеться у відкритому листі до лідерів країн, який підписали голови декількох медійних інституцій, що представляють інтереси десятка тисяч новинних брендів, газет, журналів, агентств новин та журналістів по всій Європі, повідомляє Укрінформ.

“З усією повагою ми закликаємо вас не відкладаючи вжити заходів та досягти згоди щодо директиви з авторського права з тим, аби не ставити під загрозу реформу, ключовим завданням якої є забезпечення сталого розвитку вільної та незалежної преси, що є серцем нашої демократії”, - зазначається в документі.

Медіа-організації стурбовані тим, що, якщо Німеччина та Франція не зможуть досягти домовленості найближчими днями, це загрожуватиме реформі з авторського права в ЄС. Йдеться про юридичний захист інтересів видавців і новинних агентств, чиї матеріали використовуються без отримання на це дозволу, зокрема онлайн-платформами, які накопичують доходи від реклами, тоді як агенції новин не отримують жодної компенсації. Це поставить під загрозу саму незалежну пресу та професійну журналістику.

“У вересні минулого року переважна більшість депутатів Європейського парламенту проголосувала за посилення суміжного права видавців преси, журналістів та новинних агентств, гарантуючи їм захист дуже коротких фрагментів публікацій у пресі. Перемовини сьогодні досягли критичної стадії, і ми глибоко стурбовані загрозою, яка стає дедалі реальнішою і яка ставить під питання цю реформу, у разі якщо Німеччина та Франція наступними днями не досягнуть домовленості”, - йдеться в заяві.

Засідання трьох європейських інституцій – Ради, Європейського парламенту та Європейської комісії, призначене на 21 січня, було скасовано, зокрема через неспроможність Парижа та Берліна домовитися щодо статті 13, повідомляє France 24.com. Цією статтею передбачається примусити платформи, такі як YouTube, виплачувати кращі компенсації авторам, а також примусити їх відкликати контент, щодо якого не було ліцензійної згоди між автором і платформою. Німеччина бажає, аби мікропідприємства та стартапи були звільненими від обов’язку фільтрувати зміст, що викликало незадоволення Франції.

Реформа, яка передбачає запровадити суміжне авторське право для видавців преси, дозволяє часописам та агентствам новин, таким як AFP, отримувати винагороду за використання онлайн їхньої продукції інформаційними веб-сайтами, що зі свого боку викликало незадоволення цифрових монополій.

Листа підписали: Європейський альянс агентств новин (EANA, European Alliance of News Agencies), Європейська федерація журналістів (EFJ, European federation of journalists), Європейська асоціація видавців газет (ENPA, European Newspaper Publisher’s Association), Європейська рада видавців (EPC, European Publishers Council), Коаліція новинних ЗМІ (NMC, News Media Coalition), Новинні ЗМІ Європи (NME, News Media Europe).

Liked the article?
Help us be even more cool!