ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Європейський суд дозволив країнам ЄС вимагати від Facebook видалити наклепницькі коментарі

04.10.2019, 12:01
Фото - radiofides.com
Фото - radiofides.com

Європейський суд у Люксембурзі постановив 3 жовтня, що соцмережі в усьому світі, зокрема Facebook, можна змусити видаляти наклепницькі коментарі, повідомляє агенція DW з посиланням на dpa.

Ухвалене рішення стосується справи колишньої очільниці партії Зелених в Австрії Єви Ґлавішніґ-Пєшек. У 2016 році вона закликала соцмережу видалити коментар, який вона назвала наклепницьким. Він був опублікований користувачем поряд зі статтею про підтримку її партією мінімальної заробітної плати для біженців.

Утім, Facebook відповів на її скаргу лише тоді, коли ця справа дійшла до суду. Згодом Ґлавішніґ-Пєшек заявила, що прагне, щоб рішення стосовно її справи стосувалося не тільки Австрії, але й решти країн світу та охоплювало схожі ситуації стосовно наклепницьких коментарів. Верховний суд Австрії передав це питання Європейському суду для допомоги в тлумаченні законів ЄС про електронну комерцію.

Цей суд постановив, що Facebook можна доручити ідентифікувати та видаляти як оригінальні наклепницькі коментарі, та і інші ідентичні або схожі за їхнім змістом, які опубліковані вже іншими користувачами. Крім того, суди в інших країнах тепер можуть користуватися цим рішенням, додали в Європейському суді. Тепер справу повертають назад до Верховного суду Австрії для ухвалення остаточного рішення.

Однак у Facebook вважають, що ухвалене рішення підриває принцип того, що одна країна не може нав'язувати закони про свободу слова іншій.

У міжнародній правозахисній групі “Європейські цифрові права” також попередили, що це рішення може відкрити шлях для суперечливих фільтрів, які будуть сканувати та цензурувати коментарі перед їхнім завантаженням. Зокрема, це стосується правозахисників та критиків влади в різних країнах світу, зауважили у групі.

Liked the article?
Help us be even more cool!