ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Європейська мовна спілка планує взяти інтерв'ю у Лаврова

01.06.2023, 13:55
Фото - Радіо Свобода
Фото - Радіо Свобода

Європейська мовна спілка (ЄМС) планує випустити у червні “сенсаційне інтерв’ю” з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим попри його антиукраїнську риторику. Відповідне запрошення на інтерв’ю спілка вже надіслала російському міністру, повідомляє Euobserver.

Як повідомила 30 травня виданню пресслужба ЄМС, запрошення на інтерв'ю надіслали Лаврову “у межах нашої звичайної журналістської роботи як незалежного суспільного ЗМІ”.

У сюжеті візьмуть участь “троє міжнародних кореспондентів”, а записуватиме його “мультикамерна знімальна команда” на Міжнародному економічному форумі в Санкт-Петербурзі, йдеться у запрошенні від ЄМС.

“Основною темою інтерв’ю буде погляд Москви на конфлікт в Україні”, – зазначено в листі.

Також у запрошенні було наведено перелік суспільних мовників, які ймовірно транслюватимуть це інтерв’ю онлайн і по телебаченню незалежно від того, що говоритиме Лавров, пише видання. Йдеться про мовники: ARD, BBC, France Télévisions, ITV, RAI, TRT, TVE й ZDF.

Видання навело приклади пропагандистських висловлювань Лаврова, також повідомило, 73-річний дипломат перебуває під візовими санкціями в ЄС, а його рахунки заморожені.

Крім того, ЄС заглушив російські пропагандистські ЗМІ на кшталт RT і “Спутника”  за “систематичну міжнародну кампанію Кремля з маніпулювання ЗМІ й спотворення фактів”.

На запитання про те, чи з ARD, BBC, ITV чи інші члени ЄМС порадилися з приводу запрошення Лаврову, речниця ЄМС відповіла: “Eurovision News надає членам ЄМС контент, а потім кожен із них вирішує, чи транслювати або публікувати його”.

Натомість запрошення від ЄМС анонсувало шоу з Лавровим промовистіше, пише видання.

“Пишу Вам від імені Європейської мовної спілки (ЄМС) і всіх наших членів-суспільних мовників… аби попросити про безпрецедентне міжнародне інтерв’ю”, – звернувся один з керівників ЄМС до речниці Лаврова Марії Захарової (котра теж перебуває в чорному списку ЄС) 6 квітня.

На двох сторінках листа від ЄМС пропонувався делікатний підхід: “Основною темою інтерв’ю буде погляд Москви на конфлікт в Україні, вплив санкцій, роль ЄС і НАТО”.

Запитання також охоплюватимуть “зусилля Росії з укладання союзів у “мультиполярному світі”.

ЄМС відмовилася коментувати лист. Втім, листом з EUobserver поділився один західний держпосадовець, підкресливши внутрішню напругу в Європі, яка триває з початку російського вторгнення в Україну. Згаданий вище посадовець є не єдиним, хто вважає, що запрошення Лаврову є моветоном, пише видання.

“Тон листа [Захаровій] був ганебним і гидким, суцільне підлещування”, – йдеться в анонімній скарзі, надісланій окремим “Шановним друзям!” у медіамережі ЄМС два тижні тому.

“Ані слова про воєнні злочини Росії. Натомість ЄМС добровільно пропонує Росії подіум для своєї воєнної пропаганди”, – заявляють відправники, які підписалися як “Співробітники ЄМС”.

“Ніхто зі співробітників ЄМС не зв’язувався з нами щодо цього питання”, – повідомила EUobserver пресслужба в Женеві. “Ми знаємо про анонімний електронний лист, що надійшов з адреси, яка не належить ЄМС, був поширений лише між третіми особами й містив значні фактичні неточності, що змусило нас сумніватися в його автентичності”, – додала речниця.

ЄМС відмовилася пояснити, в чому полягали неточності, та давати Euobserver контакти представників персоналу.  

EUobserver надіслав 31 травня листа кільком співробітникам ЄМС, зокрема в Брюсселі, Женеві, Єрусалимі й Цюриху, й запитав їхню думку щодо запрошення Лаврову. Проте ніхто виданню не відповів.

Нагадаємо, Європейська мовна спілка - асоціація телерадіомовників, яка організовує міжнародний пісенний конкурс “Євробачення”. У травні кремлівська пропаганда розносила пісенний конкурс “Євробачення”, застосовуючи гомофобну мову ненависті щодо західних “збоченців”, що суперечить світським цінностям ЄМС.

Liked the article?
Help us be even more cool!