ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Європарламент закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт Лукашенка

Фото – НВ
Фото – НВ

Європейський парламент визнав білоруського диктатора Олександра Лукашенка співучасником російських злочинів в Україні та закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на його арешт.

Про це йдеться в резолюції “Про відносини з Білоруссю”, яку Європарламент ухвалив 13 вересня під час пленарного засідання в Страсбурзі, повідомляє Укрінформ

“Європарламент... рішуче засуджує залучення режиму Лукашенка в російську невиправдану, злочинну та неспровоковану агресивну війну проти України… Вважає, що режим Лукашенка став співучасником у злочинах, скоєних Росією, що тягне за собою відповідальність за руйнування та втрати, завдані Україні; вважає, таким чином, що спеціальний міжнародний трибунал щодо злочину агресії, скоєної Росією проти України, має отримати також юрисдикцію на розслідування не лише стосовно Путіна та російського політичного і військового керівництва, але також стосовно білоруського керівництва”, – йдеться в документі.

У резолюції наводиться повний перелік злочинів білоруського режиму, починаючи від розпалювання ненависті та участі в російській антиукраїнській пропаганді до прямої підтримки російської армії, включно з наданим дозволом напасти на Україну з території Білорусі та прямим постачанням боєприпасів та військового спорядження. 

Режим Лукашенка має бути притягнутий до відповідальності за співучасть у злочині агресії, воєнних злочинах, злочинах проти людства та за злочин геноциду, що були скоєні проти України, йдеться в резолюції.

Країнам-членам ЄС пропонується шукати правові шляхи для вилучення фінансових активів білоруського керівництва та відповідних підприємств, щоб спрямувати їх за можливості на відбудову України. 

Депутати Європарламенту закликали застосувати проти Білорусі “дзеркальні” санкції, подібні до тих, що ЄС застосовує проти Росії у зв’язку з її агресією проти України.

Водночас Європарламент наголосив, що переважна більшість білорусів не підтримує залучення Білорусі до російської агресії проти України. У резолюції йдеться, що частина білоруських громадян чинить активний спротив таким діям режиму Лукашенка, який зраджує власну країну та віддає її на поталу російському диктатору. Білоруські добровольці воюють проти російського агресора в складі Збройних Сил України, зокрема в складі полку імені Кастуся Калиновського.

Крім того, окремий розділ резолюції присвячено злочинному вивезенню з України до Білорусі більш ніж 2150 дітей, включно із сиротами, які були силою доставлені туди з територій, тимчасово окупованих російськими військами. 

Європарламент підтримав розслідування з боку Генеральної прокуратури України тієї ролі, яку Білорусь відіграє в насильницькій депортації українських дітей, та притягнення білоруського диктатора до відповідальності за ці злочини в юрисдикції Міжнародного кримінального суду, як це було зроблено стосовно російського керівництва.

“Європарламент… вважає Лукашенка відповідальним за ці воєнні злочини, як і Володимира Путіна та Марію Львову-Белову, і закликає МКС видати подібний міжнародний ордер на арешт Лукашенка; закликає раду ЄС поширити перелік осіб, на яких поширюються санкції ЄС, шляхом внесення туди тих, хто був залучений до насильницької депортації українських дітей до Білорусі”, – йдеться в документі.

Депутати закликали Раду ЄС та високого представника ЄС зважити на додаткові заходи проти режиму Лукашенка на додаток до вже застосованих санкцій та розробити широкий і довгостроковий підхід до відносин з Білоруссю в тісній взаємодії з міжнародними партнерами ЄС.

Як повідомляв ІМІ, 17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду виписала ордери на арешт на російського президента Володимира Путіна та уповноваженої офісу президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Вони звинувачуються в незаконній депортації населення (дітей) та незаконному перевезенні населення (дітей) з окупованих регіонів України до Російської Федерації.

Liked the article?
Help us be even more cool!