ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Є позитивна тенденція в бік сприйняття жінок в армії нарівні з чоловіками – майорка Дарія Гуда

08.03.2024, 16:15
Дарія Гуда. Фото з її архіву
Дарія Гуда. Фото з її архіву

За останні 10 років жінки в армії стали свідками потужних змін у бік рівноправності. Про це розповіла Дарія Гуда, майорка, старша офіцерка відділу контенту Управління преси та інформації Міністерства оборони, під час дискусії “Роль жінок у медіа: вплив російської війни проти України” від Інституту масової інформації.

Як змінилося ставлення до жінок в армії

“Наша (з колегою, підполковницею Ольгою Шевченко. – Ред.) служба розпочалася до початку війни на сході 10 років тому. Ми застали радянські правила, стару форму, берці з такої шкіри, в яких було складно навіть ходити. Тож зараз ми можемо порівняти, як було і як стало”, – розповіла військовослужбовиця.

За її словами, за цей час вони стикалися з неналежним ставленням до жінок в армії, але протистояли цьому. Хоч і не всі жінки мали змогу постояти за себе. Зараз ситуація змінилася.

“Зараз є позитивна тенденція в бік позитивного ставлення до жінок, у бік сприйняття, неупередженості та рівності жінок і чоловіків. У нас є таке правило, воно діє роками, і не важливо, чи люди давно у війську, чи тільки почали служити”, – зазначила Дарія Гуда.

Жінки виконують бойові завдання нарівні з чоловіками

Військовослужбовиця наголошує: з початком повномасштабного вторгнення Росії стало нормою, що жінки виконують бойові завдання нарівні з чоловіками.

“Це свідомі жінки, які пішли служити за власним вибором. Мобілізація не поширюється на жінок, тож у кожної з них була своя мотивація доєднатися до війська і боротьби на фронті”, – підкреслила військова.

Вона зазначає, що бували випадки, коли чоловіки хвилюються за колег-жінок, тому намагаються не пускати їх на завдання.

“Але жінки вже своїм трудом на передовій довели, що вони такі самі бойові одиниці, як і чоловіки. Тому зараз таких моментів немає, усі воюють на передовій як один”, – розповіла Дарія Гуда.

Також військовослужбовиця відзначила позитивні зміни в плані забезпечення: з’явилася форма для жінок, перші 50 тисяч літніх комплектів уже видають військовим, прийняті на забезпечення дві моделі модульних бронежилетів для жінок та очікуються комплекти жіночої білизни.

Нагадаємо, підполковниця, заступниця начальника Мілітарі Медіа Центру Міністерства оборони Ольга Шевченко розповіла, що з кожним місяцем збільшується кількість жінок, які служать у Збройних силах України:

  • Станом на березень 2024 року в ЗСУ працює понад 62 тисячі жінок – як військовослужбовиці, так і цивільний персонал.
  • З них 45 587 військовослужбовиць. 
  • Включно з більш ніж 13 тисячами жінок, які мають статус учасниці бойових дій. 
  • Близько 5 тисяч перебувають на передовій і виконують бойові завдання. 

Як показало дослідження Інституту масової інформації, повномасштабне вторгнення росіян в Україну дуже негативно вплинуло на видимість жінок у медіа. На перший план вийшли військові, які є здебільшого чоловіками. Історії про жінок-військових, медикинь, операторок дронів, офіцерок, кулеметниць, кухарок, снайперок і ветеранок є поодинокими й радше винятком, ніж правилом.

Liked the article?
Help us be even more cool!