ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Янукович підписав закон «Про судовий збір»

28.07.2011, 05:44

28 липня Президент Віктор Янукович підписав закон «Про судовий збір», який не містить положень, що захищають журналістів від надмірних судових позовів про захист честі і гідності та ділової репутації.

 

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила цей закон 8 липня. Громадськість закликала президента його ветувати і повернути на доопрацювання, адже він, на їхню думку, відкриває дорогу до мільйонних позовів проти ЗМІ.

 

Закон скасував норму законодавства, яку було введено після парламентських слухань про свободу слова і яка діє з 2003 року. Саме тоді змінами до Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» було встановлено пропорційний до ціни позову розмір мита за позовами про відшкодування моральної шкоди, а саме 10% до найбільших позовів.

 

Це означало, що при поданні позову проти журналіста чи ЗМІ з вимогою відшкодувати мільйон гривень необхідно було спочатку сплатити мито в розмірі 100 тис. грн. Такі зміни зупинили хвилю позовів про відшкодування моральної шкоди, які часто призводили до закриття газет та інших ЗМІ.

 

Ухвалений закон «Про судовий збір» встановлює, що для позовів про відшкодування моральної шкоди розмір збору становить 1% ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати. Тобто при поданні позову про відшкодування моральної шкоди, незалежно від ціни позову, максимальний збір у 2011 році становитиме 2 823 грн.

Закон набуде чинності 1 листопада 2011 року.

Телекритика

 

Liked the article?
Help us be even more cool!