ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як пройшов день безпеки для медійників в Дніпрі

05.11.2019, 12:33

31 жовтня в Дніпрі пройшов «День безпеки для журналістів». Експерти ІМІ провели тренінг, який складався з двох практичних частин: оцінки, планування ризиків та прововий самозахист журналістів.  

В першій частині, Ірина Земляна, експертка з безпеки ІМІ розповіла медійникам про оцінку та планування ризиків. Після лекції Ірина спільно з учасниками тренінгу розібрали кейс з планування та визначення ризиків.

Ірина Земляна, експертка з безпеки ІМІ

«Ми бачимо, що українські журналісти сприймають свою безпеку, як дуже явну загрозу, яка може нанести значну шкоду їхньому життю та здоров'ю. Це не правильний підхід, бо ризики і небезпеки підстерігають медійників завжди. Тому і потрібно відповідально підходити до своєї особистої безпеки, ідентифіковувати можливі ризики, розуміти межу допустимого ризику та вчитися протистояти небезпекам і розробляти заходи, щоб їм мінімізувати”, - сказала експертка ІМІ Ірина Земляна.

Ірина Земляна, експертка з безпеки ІМІ

Друга частина лекції була присвячена правовому захисту журналістів. Алі Сафаров, юрист ІМІ, надав медійникам чіткі кроки, що робити, якщо хтось порушує права журналістів під час виконання професійних обов'язків.

Найперше, за словами Сафарова, потрібно проконтролювати, щоб в заяві були зазначені так звані “журналістські статті”. При цьому юрист наголосив: важливо, щоб заява не була зареєстрована як звернення громадян.

«Після подання заяви важливо вимагати номер ЄРДР. Якщо є заява про злочин, відповідно, реакція правоохоронців має бути до норм кримінально-процесуального кодексу»,  - наголосив Алі Сафаров.

Алі Сафаров, медіа-юрист ІМІ

У випадку, якщо правоохоронці якимось чином ігнорують ваші звернення, юрист радить подавати заяву до прокуратуру про бездіяльність правоохоронців. 

Про те, як правильно писати заяву можна ознайомитися на сайті ІМІ.

Також юрист наголошує про важливість фіксування про правопорушення в Нацполіції.

«Наступного разу, щоб зловмисники думали чи варто чіпати журналістів. Оскільки це кримінальна справа», - наголосив юрист.

В дискусії журналісти поділилися реальними випадками щодо зйомок дітей та осіб, які передумали і вимагають, щоб журналісти видалили їх з відео або фотоматеріалів.

Третя частина «безпечного дня» стосувалася викликів та тенденцій, які наявні в медійників Дніпра.

До дискусії приєдналися також керівниця моніторингово відділу ІМІ Катерина Дячук та медіааналітикиня ІМІ Яна Машкова.

Катерина Дячук зазначила, що Дніпропетровщина за дев'ять місцяів поточного року займає третє місце щодо кількості правопорушень проти журналістів. Також вона розповіла, з якими випадками агресії найчастіше стикають журналісти регіону.

«Найчастіше - це погрози, перешкоджання, пошкодження майна журналістів. Ще одна з тенденцій -  це обмеження доступу до публічної інформації, зокрема це «війна» з мером Філатовим. Як показує практика, що це питання не вирішується», - зазначила медіаекспертка Дячук.

Також вона зазначила, що фейкові медіа та фейкові журналісти - одна з проблем фіксації правопорушень до «Барометру свободи слова». Оскільки моніторинговому відділу ІМІ, необхідно детально перевіряти чи дійсно особа, яка зазначає, що її права перешкоджали, є журналістом/-ою.

Яна Машкова, медіааналітикиня, розповіла про типове наповнення регіонального контенту та чому так багато криміналу в медіа.

На завершення заходу між експертами ІМІ та медійниками Дніпра відбулася дискусія щодо цензури, саморегуляції, фейків та просування контенту в соціальних мережах.

Дніпро друге місто, де ІМІ провів День безпеки журналістів. До кінця року плануються подібні заходи ще в двох містах.

Liked the article?
Help us be even more cool!