ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Watchers повідомляє, що їхню журналістку попросили залишити відкрите судове засідання

Медійний проєкт Watchers повідомляє, що суддя Дарницького районного суду Києва Поліна Коляденко 5 червня попросила журналістку видання Аліну Кондратенко залишити судове засідання, переконуючи, що воно нібито проводиться в закритому режимі, хоча це не відповідало дійсності. 

Журналістка приїхала на засідання в справі працівника “Укроборонпрому” Сергія Федотова, якого обвинувачують у державній зраді. Слідство вважає, що чоловік надсилав своєму однокласнику, який проживає в РФ, інформацію про переміщення підрозділів і техніки ЗСУ. 

Як пише видання, Аліна Кондратенко прибула на слухання завчасно. Судова охорона записала її до журналу відвідувачів і пропустила до суду. Журналістка зайшла до зали, на яку вказав судовий охоронець, і перепитала про засідання, яке її цікавило. Орієнтуючись на розклад суду, відійшла, поки до засідання ще лишався час.

Проте засідання почалося не о 12:30, а о 12:15. Коли журналістка зайшла до зали, то побачила, що судді вже на місці, тож пройшла до місця, виділеного для вільних слухачів і журналістів. 

Суддя, що головує, запитала журналістку, хто вона. На що та назвалася, але суддя, пише видання, відповіла: “У нас проводиться судове засідання в закритому режимі, будь ласка, покиньте залу”.

Своєю чергою журналістка зазначила: в судовому реєстрі вказано, що справу до розгляду призначено у відкритому режимі.  

Після цього суддя погортала матеріали справи й, вивчивши їх, сказала: “Добре, залишайтесь”.

Крім того, пише видання, до Кондратенко після закінчення судового засідання підійшла секретарка судді та сказала, що журналісти мусять питати дозволу судді, щоб бути присутніми на відкритих судових засіданнях.

“Те, що вас пустила охорона, – це можна. Але ж ви повинні були зайти до нас – до мене, до секретаря, або до помічника судді – і запитати, можете ви чи не можете [бути присутніми]”, – заявила вона. 

Проте це не відповідає вимогам жодного закону та засадам, на яких здійснюється правосуддя в Україні, пише видання. Журналістка також просила обґрунтувати таку вимогу з погляду закону, але секретарка так і не змогла це зробити.

Як повідомляв ІМІ, 31 січня 2024 року журналістку медіа Watchers Аліну Кондратенко не пустили на відкрите засідання в Солом’янському районному суді Києва в справі експрезидента компанії “Мотор Січ” Вʼячеслава Богуслаєва.

Liked the article?
Help us be even more cool!