ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Висновок КЖЕ щодо матеріалу інтернет-видання "ВСІМ" про репортаж з бомбосховища

22.03.2022, 15:20

До Комісії з журналістської етики 18 березня 2022 року надійшло прохання журналістки Олександри Рискальчук оцінити на предмет відповідності професійним стандартам журналістики її власний матеріал в інтернет-виданні "ВСІМ" "Куди ведуть вагітних під час сирени в Хмельницькому: показуємо і розповідаємо", який опубліковано 18 березня 2022 року.

Матеріал є репортажем журналістки про облаштоване в одній з лікарень міста укриття, у якому під час повітряних загроз переховуються вагітні. У матеріалі розміщено фотографії всередині приміщення: на них зображені ліжка, директорка закладу, облаштовані для народження та немовлят крісла та столи. Директорка закладу також розповідає про порядок використання сховища в разі сигналу повітряної тривоги.

Редакція інтернет-видання отримала низку обурень і погроз від читачів, які вважають, що публікація створює небезпеку для пацієнток перинатального центру з боку РФ.

КЖЕ опублікувала свій висновок, що матеріал Олександри Рискальчук не порушує права на приватність та відповідає вимогам кодексу.

На думку комісії, аналізований матеріал не містить інформації, що становила б загрозу пацієнтам закладу охорони здоров’я. Наявність у ньому укриття є логічною з огляду на функціональне призначення лікарень. Крім того, інформацію про це укриття можна знайти на Карті захисних споруд Хмельницької громади – і вона є публічно доступною, зокрема для іноземних користувачів. Фотографії безпосередньо зі сховища не розкривають облич осіб, що там переховуються, і не дають додаткового розуміння про розташування такого сховища.

На жаль, з огляду на поведінку збройних сил держави-агресора жодна ціль не є захищеною попри норми міжнародного права щодо правил та звичаїв ведення воєнних дій. Комісія розуміє стурбованість аудиторії медіа щодо інформації, яка може бути потенційно використана ворожою армією. Втім, у цьому разі матеріал журналістки не створив додаткового ризику для пацієнток лікарні та новонароджених дітей: інформація про розташування будь-яких лікарень доступна з великої кількості відкритих джерел. Саме тому матеріал Олександри Рискальчук не порушує права на приватність та відповідає вимогам кодексу.

Висновок та рекомендації

Зважаючи на викладене вище, комісія вважає, що матеріал журналістки інтернет-видання "ВСІМ" Олександри Рискальчук "Куди ведуть вагітних під час сирени в Хмельницькому: показуємо і розповідаємо", який опубліковано 18 березня 2022 року, відповідає вимогам Кодексу етики українського журналіста.

Комісія вітає звернення журналістки по експертизу власного матеріалу та готова пропонувати свої послуги іншим журналістам, які відповідально ставляться до споживачів створеної ними інформації, особливо в часи ведення воєнних дій на території України та проблем, що випливають з подання пов’язаної з війною інформацією в медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!