ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Видання "Ґрати" вимагає звільнити їхню затриману в Криму журналістку Лутфіє Зудієву

Фото – Ілля Тарасов / Крим.Реалії
Фото – Ілля Тарасов / Крим.Реалії

Видання “Ґрати” вимагає негайно звільнити їхню журналістку Лутфіє Зудієву, яку затримали поліцейські в окупованому Криму сьогодні, 27 липня. Про це повідомляється на сайті видання.

Зудієва за редакційним завданням мала висвітлювати судове засідання в підконтрольному РФ Верховному суді Криму щодо справи заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, яких російська влада обвинувачує в диверсії.

Як повідомляє видання, Зудієву не пустили в суд, а пізніше затримали. Разом з нею затримали ще 12 кримських татар – родичів і друзів Джеляла й Ахтемових, які приїхали до суду і без успіху намагалися потрапити на відкрите засідання. Серед затриманих також кореспондент видання “Грані” Куламет Ібраїмов. 

“Під час затримання Зудієва показала поліцейським прескарту і заявила, що виконує редакційне завдання, однак вони проігнорували її відповідь. Журналістку привезли в Залізничний райвідділ поліції Сімферополя, де, погрожуючи, намагалися змусити здати відбитки пальців і зразки слини. Вона відмовилася”, – йдеться в повідомленні.

У підсумку щодо журналістки склали адмінпротокол про “участь у масовому одночасному перебуванні громадян у публічному місці поблизу Верховного суду Криму… з метою подальшого висвітлення в ЗМІ”. 

“Це підтверджує, що поліцейські знали про журналістський статус Зудієвої”, – зазначає видання.

Лутфіє Зудієва співпрацює з “Ґратами” з моменту відкриття у 2019 році. Вона пише на теми, пов’язані із судовими процесами над політв’язнями й фактами порушення прав людини в Криму. Також вона пише про переслідування українських громадян у Криму. Про справу Нарімана Джеляла і братів Ахтемових Зудієва пише з початку кримінального переслідування. Сьогодні планувала написати про фінал цієї історії.

“Ґрати” вимагають негайно звільнити журналістку та інших незаконно затриманих сьогодні біля “Верховного суду” кримчан.

Видання звертається до українських, міжнародних журналістських об’єднань та правозахисних організацій із проханням виступити на захист затриманої журналістки й висловити солідарність із колегами, яких російська влада переслідує в Криму.

Як повідомляв ІМІ, 27 липня біля будівлі підконтрольного РФ Верховного суду в окупованому Сімферополі силовики затримали громадянських журналістів Лутфіє Зудієву та Куламета Ібраїмова.

Liked the article?
Help us be even more cool!