ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Всього 3,25% новин на українських сайтах стосуються ТОТ – дослідження ІМІ

05.12.2023, 13:42
Олена Голуб

Частка новин про окуповані території в українських онлайн-медіа становить 3,25%. Водночас переважна більшість такої інформації – це заяви офіційних осіб та інформація про удари ЗСУ по російських об’єктах. Про гуманітарну катастрофу, заподіяну РФ, переслідування місцевих жителів або соціальні аспекти інформації вкрай мало.

Такими є результати дослідження, що було проведене Інститутом масової інформації в листопаді в 10 загальнонаціональних онлайн-медіа.*

Найбільше інформації припадає на окупований Крим (66% із загальної кількості новин про ТОТ), на окуповані регіони Донецької області припадає 14% матеріалів.

8% новин стосувалось окупованих районів Херсонської області, і по 6% матеріалів – окупованих районів Запорізької та Луганської областей.

Джерелами інформації в новинах про окуповані регіони найчастіше виступають українські офіційні структури, як-от Генштаб та його речники, Міноборони та представники місцевої влади, на які припадає 40% інформації. Водночас на російські джерела посилаються у 12% матеріалів. Стільки ж інформації українські медіа беруть з іноземних джерел. На соціальні мережі теж припадає 12% інформації. У 9% новин українські медіа посилаються на експертів.

На думку експертки ІМІ Олени Голуб, такий рівень матеріалів про ТОТ зумовлений складністю отримання інформації з окупованих регіонів та часто неможливістю її верифікувати.

*Моніторинг проводився в період із 6 до 10 листопада 2023 року включно.

Аналізувалися стрічки новин 10 загальнонаціональних онлайн-медіа: “Обозреватель”, УНІАН, ТСН, 24 канал, “Цензор”, “Гордон”, Суспільне, “Еспресо”, “Фокус”, “Апостроф”.

Liked the article?
Help us be even more cool!