ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Всесвітній Індекс свободи преси 2016: «Закручування гайок» у ЗМІ на пострадянському просторі

20.04.2016, 13:22

Ситуація у сфері свободи преси на пострадянському просторі все більш катастрофічна. Приблизно дві третини країн цього регіону розташувалися в межах 150-го рядка Всесвітнього Індексу свободи преси «Репортерів без кордонів», а то і нижче, і ці показники продовжують погіршуватися.

Поліпшення рейтингу Росії, в цьому році піднялася на 4 рядки (148-е місце), не привід для ілюзій: одночасне скорочення кількості її балів доводить, що цензура і переслідування всіх, хто насмілюється критикувати діючу владу, досягли тут небувалих масштабів, яких Росія не знала в останні три десятки років.

Зіткнувшись із ризиками в сфері економіки і державної безпеки, авторитарні режими вміють діяти лише старим, перевіреним способом - методом «їжакових рукавиць». Нижче всіх країн з числа колишніх радянських республік в рейтингу опустився Таджикистан (150-й рядок, -34 пункти). Під приводом «антитерористичної боротьби» президент Рахмон припиняє будь-які критичні висловлювання на свою адресу і активно зміцнює свої позиції як одноосібного правителя. При цьому він ставить під загрозу і без того крихкий мир в країні.

Беззмінні деспоти Узбекистану (166-й рядок), Казахстану (160-й), Туркменістану (178-й), Азербайджану (163-й) і Білорусі (157-й) віддавна віддаються своєму улюбленому заняттю: хапаються за вигадані загрози і вихваляються наявністю стабільності, щоб виправдати власну владу. Місцеві економічні кризи, шокова хвиля від української революції і, в деяких випадках, просування сумнівних спадкоємців тільки додають аргументів до їх дискурсу. Цим режимам недостатньо того, що вони давно задушили будь-які прояви невдоволення: вони приструнюють блогерів і влаштовують жорстокі гоніння на тих незалежних журналістів, що залишилися.

Туреччина, залишаючись на передостанньому місці цього регіону (151-а), також увійшла в нестабільний період на тлі сирійського конфлікту і відновлення протистояння з Робітничою партією Курдистану. Авторитарні замашки президента Ердогана і загальна параноя влади тільки поглиблюють конфлікт в і без того розрізненому суспільстві.

ІМІ

Liked the article?
Help us be even more cool!