ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ВР пропонують доповнити закон про інформацію термінами “інформаційна сфера” та “інформаційні правовідносини”

28.05.2012, 02:46
Верховній Раді пропонують доповнити закон України “Про інформацію” такими поняттями, як “інформаційна сфера” та “інформаційні правовідносини”. Таку пропозицію зробив народний депутат Дмитро Шпенов, внісши 22 травня 2012 року до парламенту законопроект №10512 “Про внесення змін до статті 1 Закону України “Про інформацію” (щодо визначення термінів).

Так, автор пропонує доповнити закон про інформацію поняттями:

- “інформаційна сфера” - середовище, в якому створюється, зберігається, обробляється і поширюється інформація і здійснюються усі форми інформаційної взаємодії в суспільстві, що забезпечують його існування і функціонування як єдиного соціального організму;

- “інформаційні правовідносини” - врегульовані правом і охоронювані державою суспільні відносини, що виникають у процесі виробництва, збирання, отримання, зберігання, перетворення, пошуку, передачі, поширення, споживання інформації, а також функціонування інформаційної інфраструктури, учасники яких виступають носіями інформаційних прав і обов’язків.

Необхідність ухвалення законопроекту, на думку Шпенова, полягає в тому, що нормативно-правові акти, які регулюють інформаційні відносини, приймалися впродовж 20 років без достатньої узгодженості понятійно-категоріального апарату і застосовують низку формулювань, які є недостатньо коректними та неоднозначно сприймаються учасниками таких відносин. Деякі категорії взагалі не мають чіткого визначення, що призводить до їх неоднозначного застосування на практиці.

Прийняття законопроекту сприятиме встановленню чіткого категоріального апарату, законодавчому закріпленню формулювань, які широко вживаються, але неоднозначно сприймаються учасниками інформаційних відносин, зазначає автор у пояснювальній записці до законопроекту.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!