ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Азаров, Янукович та Захарченко очолили список Ворогів преси

04.06.2013, 14:15

Підсумки конкурсу "Вороги преси 2012-2013 рр."

До Дня журналіста України, 6 червня 2013 року Інститут масової інформації та Незалежна медіа-профспілка оприлюднили список Ворогів преси 2012-2013.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров «виборов» перше місце за результатами голосування Відбіркової комісії медіа-експертів. Він отримав титул головного Ворога Преси як формальний голова Партії Регіонів, за системний тиск на свободу слова, цензуру та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів з боку депутатів Партії регіонів всіх рівнях, а також, як голова уряду, за обмеження спілкування міністрів з журналістами.

Президент України Віктор Янукович став Ворогом преси за «покращення» свободи слова в Україні, постійне зростання кількості нападів на журналістів та безкарність нападників, за зачистку медіа-простору від критики влади та різких тем, розповсюдження різних видів цензури, падіння України в міжнародних рейтингах свободи слова та  закритість влади від суспільства.

«Бронзу» отримав міністр МВС Віталій Захарченко за участь міліції у перешкоджаннях законній професійній діяльності журналістів, за бездіяльність міліціонерів, присутніх на місцях скоєння злочинів, та за відсутність прогресу у розслідуваннях по фактах нападів на журналістів. 

До цьогорічному рейтингу Ворогів Преси також потрапили: народний депутат від Партії Регіонів Віталій Журавський, Перший віце-прем’єр України Сергій Арбузов, керівник Апарату Верховної ради Валентин Зайчук, Генеральний прокурор Віктор Пшонка, народний депутат від опозиції Микола Княжицький, начальник Управління державної охорони України Сергій Кулик, та генеральний директор холдингу «1+1» Олександр Ткаченко.

Організатори рейтингу звертають увагу громадськості та особливо підкреслюють той факт, що 9 із учасників топ-10 Ворогів преси є діючими чиновниками та депутатами.

Всім переможцям рейтингу буде надіслано відповідні дипломи.

Цьогорічне рейтингування ворогів преси відбувалось в два етапи. На першому етапі, журналісти з усієї України номінували кандидатів для рейтингу. На другому, члени спеціальної Відбіркової комісії, що складалась з кулькох десятків журналістів та медіа-експертів, взяли участь в анонімному електронному опитуванні, в рамках якого їм було запропоновано оцінити «ворожість» номінанта в балах від 1 до 10.

У списку номінантів, який було запропоновано для голосування експертам, була 21 кандидатура. Другу десятку рейтингу відкриває Віктор Пінчук, власник медіа-холдингу StarLightMedia, який посів 11 місце за системне замовчування інформації і "джинсу" у ЗМІ, що входять до холдингу StarLightMedia. 

Також окремо відзначаємо Анатолія Шишацького, голову Донецької облдержадміністрації, який, хоча і посів 12 місце у рейтингу, але, тим не менше, є головним ворогом преси серед представників регіонів України.

1

Микола АЗАРОВ

Прем'єр-міністр України

Як голова уряду, відповідальний за штучне обмеження спілкування міністрів з журналістами. Як формальний голова Партії Регіонів, відповідальний за системний тиск на свободу слова, цензуру та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів з боку депутатів Партії регіонів всіх рівнях.
2

Віктор ЯНУКОВИЧ

Президент України

Відповідальний за «покращення» свободи слова в Україні, постійне зростання кількості нападів на журналістів та безкарність нападників, зачистку медіа-простору від критики влади та різких тем, розповсюдження різних видів цензури, падіння України в міжнародних рейтингах свободи слова та  закритість влади від суспільства.
3

Віталій ЗАХАРЧЕНКО

Міністр МВС України

Відповідальний за участь міліції у перешкоджаннях законній професійній діяльності журналістів, за бездіяльність міліціонерів, присутніх на місцях скоєння злочинів, та за відсутність прогресу у розслідуваннях по фактах нападів на журналістів. 
4

Віталій ЖУРАВСЬКИЙ

Народний депутат України

Ініціював повернення до репресивної практики кримінального покарання журналістів за наклеп, що передбачало ув’язнення на строк до п’яти років. Подавав судові позови до ЗМІ з вимогою спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди на сотні тисяч гривень.

5

Сергій АРБУЗОВ

Перший віце-прем'єр-міністр України

Відповідальний за повернення до практики темників з рекомендаціями ЗМІ щодо висвітлення газового конфлікту, системну "джинсу" та цензурування інформації у виданнях, які повязують з його ім’ям. Також на суботнику за участю Арбузова журналістам заклеювали фотокамери на мобільних телефонах скотчем.
6

Валентин ЗАЙЧУК

Керівник Апарату Верховної Ради

Номінується за системні відмови в наданні журналістам інформації та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів у Верховній Раді. Зокрема, обмеження доступу журналістам до ложі преси у ВР, намагання позбавити окремих журналістів акредитації за виявлення своєї громадської позиції проти законопроекту про наклеп та ін.

7

Віктор ПШОНКА

Генеральний прокурор України

Відповідальний за відсутність прогресу в розслідуваннях побиттів журналістів.
8

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ

Народний депутат України

Відповідальний за знищення репутації опозиційного телеканалу ТВі, введення цензури на телеканалі, відсутність реакції на протест колективу журналістів, використання економічних важелів тиску на журналістів.
9

Сергій КУЛИК

Начальник Управління державної охорони України

Відповідальний за системні випадки перешкоджання працівниками Управління державної охорони виконанню професійних обов’язків журналістів. 
10

Олександр ТКАЧЕНКО

Генеральний директор групи компаній "1+1"

За дискредитацію агенства УНІАН через "ведмедів" Власенка та тиск на журналістів через редакторів УНІАНу.
11

Віктор ПІНЧУК

власник медіа-холдингу StarLightMedia

Відповідальний за системне замовчування інформації і "джинсу" у ЗМІ, що входять до холдингу StarLightMedia

12

Андрій ШИШАЦЬКИЙ

голова Донецької облдержадміністрації

Назвав журналістів "профессиональные говнометчики" і так і не вибачився за цей інцидент. За словами місцевих журналістів, за час головування Шишацького у Донецькій облдержадміністрації триває реалізація "Інформаційної стратегії Донецької області", згідно з якою журналісти зобов'язані публікувати лише дозволені владою коментарі провладних експертів.

13

Анатолій МОГИЛЬОВ

Голова Ради міністрів АР Крим

Неодноразово дозволяв собі не надто коректні висловлювання щодо журналістів. Сприяє чиновникам кримського уряду ігнорувати інформаційні запити журналістів.
14

Ігор КОЛОМОЙСЬКИЙ

власник медіа-холдингу "Главред-медіа"

Відповідальний за зачистку інформаційного агентства новин УНІАН, впровадження там цензури, фактичну здачу колись відомого агентства новин в оренду владі та за використання агентства для розповсюдження фейкових новин.
15

Олексій КОСТУСЄВ

міський голова Одеси

Відповідальний за перешкоджання журналістській діяльності у виконкомі Одеської міськради. За словами одеських журналістів, міський голова Одеси не проводить прес-конференцій, уникає спілкування з пресою, та порушує Закон України про порядок висвітлення роботи органів місцевої влади, оскільки ввів протизаконний порядок доступу до мерії.
16

Микола МИРОНЕЦЬ

Заступник голови Броварської райдержадміністрації

Зіштовхнув зі сходів районної державної адміністрації журналіста телеканалу «Інтер» Романа Бочкалу. Журналіст скотився сходами, а чиновник сказав, що не чіпав його. Бочкала разом з оператором знімали у Броварах сюжет про події про перешкоджання місцевиими чиновниками роботі журналістів.

17

Олег БАБАЄВ

міський голова Кременчука

Систематично публічно ображає журналістів та погрожує їм, заявляє на прес-конеференціях журналістам-жінкам: "Закрий рот, а то я сам тобі його закрию - і надовго", "Не звертайте на неї уваги, у неї мізків немає" (Юлії Билині, Людмилі Шаповаловій), "Пошел вон отсюда, мразь" (Олександру Курилову) і т.п.. Також 2 роки веде війну по знищенню всіх незалежних кременчуцьких ЗМІ, що критикують його діяльність.
18

Павло БУРЛАКОВ

Перший віце-прем'єр Криму

Подав до суду на інтернет-видання "Аргументы недели - Крым" з вимогою вилучити з сайту видання статтю про нього "Гуртожиток як притулок для кримських VIPів. Історія Павла Бурлакова".
19

Петро СИМОНЕНКО

лідер Комуністичної партії України

Відповідальний за напад охоронців біля будинку Симоненка на знімальну групу програми "Гроші" каналу "1+12, а також заборону журналістці у Херсоні знімати заході кандидата в депутати від КПУ.
20

Марина МИРГОРОДСЬКА

керівник ТРК "Україна"

Відповідальна за грубе порушення трудових прав журналістів ТРК "Україна" та відмову виконувати рішення суду щодо поновлення на роботі журналіста.
21

Дмитро ШЕРЕМЕТ

Депутат міськради Керчі від партії "Русское Единство"

Грубіянив та ображав журналістів сайту Kerch.FM, які знімали відеосюжет про залучення працівників бюджетної сфери у робочій час до робіт, не зазначених у трудовому договорі.
   
Liked the article?
Help us be even more cool!