ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ВООЗ закликає регулювати використання смартфонів, щоб зберегти психічне здоров’я підлітків

03.10.2024, 17:30

Країнам слід розглянути можливість регулювання цифрових пристроїв на кшталт смартфонів подібно до регулювання тютюнових виробів, щоб протидіяти зростанню негативного впливу соціальних мереж на психічне здоров'я молоді.

Про це заявила директорка Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) із політик і систем охорони здоровʼя в Європі Наташа Аццопарді Мускат в інтерв'ю POLITICO на Європейському форумі охорони здоров'я в Гастайні (Австрія).

Ілюстрація згенерована ChatGPT

Оскільки дедалі наочнішим стає поширення проблемної поведінки, пов’язаної з іграми й соціальними мережами, серед підлітків у Європі, країни мусять брати приклад з інших сфер охорони здоров'я, де законодавство допомогло впоратися з потенційно шкідливими звичками, зокрема йдеться про закони, що регулюють споживання тютюну, зазначила вона.

За словами Аццопарді Мускат, заходи на кшталт вікових обмежень, контролю цін і заборони споживання в певних місцях виявилися ефективними в разі споживання тютюну, і їх можна розглядати як приклад під час обмеження шкідливого використання таких пристроїв, як смартфони. 

“Можливо, нам треба подумати, де використання цифрових пристроїв буде доречним, а також про те, в яких місцях певні пристрої використовувати не варто, так само як ми заборонили паління в певних зонах”, – заявила вона.

Аццопарді Мускат зазначила, що ще один важливий елемент полягає в тому, щоб діти й підлітки були “грамотними, підготовленими й у позиції сили” незалежно від їхнього походження, етнічної належності чи соціального статусу.

Це означає, що їх треба забезпечити необхідними знаннями, щоб ті могли керувати цифровим світом, а не дозволяли цифровому світу керувати ними, пояснила експертка.

Дослідження ВООЗ, опубліковане минулого місяця, показало, що серед підлітків у Європі зростає проблемна і “схожа на залежність” поведінка, пов’язана з іграми й соцмережами. Дослідження, в якому взяли участь майже 280 тисяч осіб віком від 11 до 15 років з Європи, Центральної Азії й Канади, виявило, що з кожних десяти підлітків більш ніж одному складно контролювати своє використання соцмереж, що супроводжується відчутними негативними наслідками. Дівчата повідомляли про такі труднощі частіше, ніж хлопці: 13% проти 9%.

У дослідженні також ідеться, що 12% підлітків ризикують зазнати проблем через геймінг, причому хлопці демонструють ознаки проблемної поведінки, пов’язаної з відеоіграми, вдвічі частіше, ніж дівчата.

“Як і будь-який інструмент, їх можна використовувати ефективно й розумно. Втім, ми маємо бути обережними, адже є частина населення, яка повідомляє про проблеми з використанням цих пристроїв, і ми знаємо, що це зрештою може негативно вплинути на результати їхнього навчання, психічне здоров'я й добробут, а також на їхню продуктивність на робочому місці”, – зазначила Аццопарді Мускат.

Зв'язок між використанням соцмереж і психічним здоров'ям, особливо серед підлітків, привертає дедалі більше уваги. Цього літа президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала “перше загальноєвропейське дослідження впливу соціальних мереж на добробут молоді”.

Аналіз наявних даних є важливим, але не варто надто затягувати, наголосила Аццопарді Мускат.

“Необхідно систематично збирати докази, а потім визначати, що може бути ефективним і який підхід ми хочемо обрати. Але цілком очевидно, що ми не можемо відкладати ухвалення заходів і рішень”, – додала Аццопарді Мускат.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!