ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Волинська журналістка судиться з лісгоспом через відмову в доступі

27.11.2018, 16:24
Фото - Оксани Ковальчук

Журналістка громадської організації “Центр журналістських розслідувань “Сила правди” Оксана Ковальчук подала позов до Волинського окружного адміністративного суду через ненадання відповіді на запит державного підприємства "Ківерцівське лісове господарство". Про це вона повідомила представниці Інституту масової інформації у Волинській області Маї Голуб.

Як розповіла Ковальчук, упродовж 2016-2017 років це підприємство витратило на приватних охоронців майже півмільйона гривень. Тому через відмову лісогосподарства Волині надати копії договорів з приватними охоронцями та громадськими формуваннями журналістка ГО “Сила правди” звернулася до суду.

Журналістка розповіла, що зацікавилася темою охорони лісгоспів після подій 26 вересня 2018 року в ботанічному заказнику у Воротневі, який ще називають “Маленька Швейцарія”, на Волині. Тоді лісівники використали спортивних людей для того, щоб “визволити” з лазні так званих відпочивальників. На місці журналістам не пояснювали, що це за люди й чому вони там перебувають уночі. За інформацією "Громадського. Волинь",   тоді посадові особи (держслужбовці) влаштували собі пікнік та розваги на території Молодіжного лісівничого центру, який пишно відкривали лісівники Волині в заказнику “Воротнів”.

Як раніше повідомляв ІМІ, наприкінці вересня Оксана Ковальчук заявила про перешкоджання її професійній діяльності з боку заступника начальника Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Олександра Рибчинського. Інцидент стався того ж вечора (26 вересня – ред.) на території заказника загальнодержавного значення “Воротнів” Волинської області. Зі слів журналістки,  Рибчинський застосував до неї фізичну силу, коли побачив, що вона знімає на камеру події в заказнику.

Журналістка Оксана Ковальчук розповіла ІМІ, що через події в заказнику “Воротнів” ГО “Сила правди” розіслала запити до всіх лісгоспів й агролісів Волинської області. А це близько двох десятків установ. Журналістів зацікавило, на яких правових підставах працюють учасники спортклубів чи громадських формувань з лісгоспами.

“Першою надійшла відповідь від Ківерцівського лісгоспу. Вони вказали у відповіді на запит, що за два роки витратили на такі цілі близько півмільйона гривень, але відмовилися надавати копію договору, оскільки вважають, що це конфіденційна інформація. Ми сформували позов, подали до суду”, - розповіла журналістка.

Також журналістка додала, що на перший надісланий 2 жовтня 2018 року запит до державного підприємства "Ківерцівське лісове господарство" відразу не відповіли. Тому 23 жовтня вона відправила повторний. В електронному листі Оксана Ковальчук зазначила, що вже надсилала запит на цю тему й прикріпила скріншот.

“Я вимагаю надати інформацію й визнати такі дії протиправними. Тому що готую матеріал про використання цих приватних армій. Коли ми були в Міністерстві аграрної політики України, то  представник держлісагентства сказав, що така ситуація присутня лише на Волині, коли платять якимось громадським формуванням, АТОвцям для того, щоб охороняти об'єкти. За його словами, в інших областях такого немає”, - зазначила журналістка.

Liked the article?
Help us be even more cool!