ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Влітку перед повномасштабним вторгненням Росія запустила низку ІПсО – очільник ЦПД

Приблизно із серпня 2021-го російська пропаганда розгорнула в російському, українському та іноземному сегментах інфопростору активну серію ІПсО Найпопулярніша теза стосувалася нібито зовнішньої загрози для Росії. У такий спосіб росіян готували до мобілізації.

Про це в інтерв’ю релокованому з Луганщини виданню “Трибун” розповів виконувач обов'язків керівника Центру протидії дезінформації Ради національної безпеки і оборони України Андрій Шаповалов.

За його словами, у межах цього наративу РФ відпрацьовувала ІПсО з меседжами: "росія є мирною державою і нікому не загрожує, а Україна є агресором і готується військовим шляхом повернути окуповані території Донецької та Луганської областей"; "США є агресором і спробує розв’язати війну на Донбасі, використовуючи водночас Україну"; "країни НАТО вже фактично окупували Україну, на території якої перебувають тисячі військових США та країн альянсу, а також присутні військові об’єкти та інфраструктура НАТО"; "Україна проти Мінських домовленостей і зриває мирний процес"; "українські військові деморалізовані й не хочуть воювати, обстрілюють населення та цивільну інфраструктуру "ЛНР" і "ДНР" та вчиняють геноцид на Донбасі" тощо. 

Ще один меседж, говорить Шаповалов, – "Україна є недодержавою". 

Розкручувалися наративи про братність та гра на меншовартості українців – "українці та росіяни – це один народ"; "історично Україна була периферією колишньої російської імперії"; "Україна не має власної історії та мови"; "наша держава виникла в результаті дій більшовиків росії та Леніна"; "Україна краде в росії козацькі традиції"; "економічний занепад України є неминучим". 

Крім того, пропагандисти просували твердження, що "українська влада є нелегітимною" і "Захід експлуатує Україну та є деструктивним для світового ладу". 

"Звично маніпулювали тим, що нібито російська мова зазнає утисків в Україні. Цей наратив був популярним після початку війни у 2014 році й активно почав пропагуватися за пів року до повномасштабного вторгнення", – додав очільник ЦПД.

Як повідомляв ІМІ, ватажок терористичного угруповання "ЛНР" Леонід Пасічник підписав "указ", яким заборонив в’їзд на окуповану частину Луганської області для понад 400 людей. Зокрема, до списку потрапив в.о. керівника Центру протидії дезінформації при РНБО, депутат Луганської обласної ради, журналіст Андрій Шаповалов.

Liked the article?
Help us be even more cool!