ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Власник релокованої з Луганщини газети: Одну нашу журналістку намагалися вбити, а іншу – зґвалтувати

Під час захоплення міста Стаханов (Кадіївка після декомунізації. – Ред.) Луганської області у 2014 році представники незаконних збройних формувань намагалися вбити журналістку місцевого видання “Телегазета”, а її колегу – зґвалтувати. 

Про це в інтерв'ю представниці Інституту масової інформації в Луганській області Валентині Троян розповів власник цього видання Дмитро Кліманов.

Він розповів, як відрізнялася евакуація видання у 2014-му зі Стаханова та у 2022-му вже зі Старобільська (Луганська область).

“Якщо казати про 2014 рік, там ситуація була досить загрозлива. Одну журналістку намагалися вбити. Мені було важко її евакуювати, але я її евакуював. А другу намагалися зґвалтувати, так само треба було врятувати й захистити її. Тому коли ми кажемо про релокації у 2014-му і у 2022-му роках, то вони відбували по-різному, тому що захоплення відбувалося по-різному. У 2014-му це таке повільне захоплення, з можливістю впливати, підкуповувати, окуповувати. А у 22 році це швидке, на заздалегідь підготовлене підґрунтя”, – розповів Кліманов.

Він також зауважив, що 2022 року в редакції працювала людина, яку завербували росіяни і яка знала про плани редакції щодо евакуації. Попри це колективу вдалося виїхати безпечно на підконтрольну уряду територію.

“Я вже здогадувався, хто це може бути, але ж не було доказів. Вони з'явилися після того, як усе пішло не за планом. Зате ключові люди, ключові фігури, всі журналісти – ніхто не постраждав, всі були релоковані, і суттєвих загроз для них не було”, – додав Кліманов.

Як повідомляв ІМІ, у грудні 2014 року незаконні збройні формування в окупованому Стаханові захопили квартиру на той момент головного редактора “Телегазети” міста Стаханова Євгена Таратухіна. Тоді ж, у 2014-му, “Телегазета” релокувалася до Старобільська. Але після того, як Росія окупувала це місто в березні 2022 року, співробітники редакції виїхали з нього і нині працюють дистанційно в різних куточках України. У вересні 2022 року в окупованій Кадіївці (до декомунізації Стаханов, Луганщина) був знищений офіс “Телегазети”. У 2014 році приміщення захопили російські окупанти та розмістили там своє так зване командування.

Liked the article?
Help us be even more cool!