ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Влада п’яти країн Центральної Азії тисне на медіа, які висвітлюють війну в Україні, – RSF

20.04.2022, 12:50
Акція на підтримку директора киргизького опозиційного каналу Next TV Таалая Дуйченбієва, фото - Next Media
Акція на підтримку директора киргизького опозиційного каналу Next TV Таалая Дуйченбієва, фото - Next Media

Влада п’яти республік Центральної Азії здійснює тиск на свої ЗМІ, змушуючи їх або висвітлювати вторгнення в Україну “нейтрально”, або ігнорувати його взагалі. 

Про це повідомила міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF).

Репортери закликають ці уряди дозволити журналістам висвітлювати війну та її наслідки так, як ті вважають за потрібне.

За даними RSF, у Киргизстані директору опозиційного телеканалу Next TV Таалаю Дуйшенбієву загрожує до семи років ув’язнення за поширення недостовірної інформації та “розпалювання міжетнічного розбрату” через репортаж про війну в Україні, який телеканал репостнув у своїх соцмережах.

Дуйшенбієва заарештували, офіси Next TV в столиці (Бішкеку) опечатали, а кількох співпрацівників викликали на допит після того, як 2 березня телеканал поширив репортаж із цитатою колишнього голови Комітету нацбезпеки (КНБ) Казахстану. У цитаті той згадує можливу таємну угоду між Бішкеком і Москвою, за якою Киргизстан мав надати росії військову допомогу для бойових дій в Україні. 29 березня бішкецький суд постановив, що цей пост є “екстремістським”.

В Узбекистані влада намагається залякати журналістів і блогерів, щоб ті були поміркованішими у висвітленні російського широкомасштабного вторгнення в Україну, а деякі статті на цю тему, розміщені на популярних новинних сайтах Kun.uz і Daryo.uz, були згодом видалені. 26 лютого редактора Kun.uz Уміда Шермухаммедова і двох засновників сайту викликали на допит до Національної служби безпеки (НСБ), йшлося у видаленому пості видання на фейсбуці. Повідомляють, що редактору було наказано висвітлювати тему “нейтральніше”.

Редакторка новинного сайту Rost24 Анора Содікова в ефірі Радіо Озодлік (узбецька служба Радіо Свобода) розповіла, що кілька її колег зазнали схожих утисків. Тим часом узбецькі державні ЗМІ, як і російські, уникають вживання слів “вторгнення” чи “агресія”.

“ЗМІ не мають отримувати від служб безпеки інструкції щодо того, як їм висвітлювати події. Ми закликаємо уряди країн Центральної Азії припинити цей тиск на журналістів і поважати незалежність преси”, – наголосила голова відділу “Репортерів без кордонів” у Східній Європі та Центральній Азії.

У Казахстані слово “війна” не є забороненим, але урядові ЗМІ та олігархічні ЗМІ висвітлюють події дуже обережно. Незалежний тижневик “Уральская неделя” зазнає тиску. Один з його основних спонсорів припинив розміщення своєї реклами на сторінках видання, звинувативши його в “антиросійській” позиції після того, як в інстаграм-акаунті тижневика з’явилися пояснення, як допомогти українським волонтерам у збиранні ліків для Збройних Сил України та киян. За словами редакторки Тамари Еслямової, на початку війни цей акаунт також зазнав атаки російських ботів.

У Таджикистані війну висвітлюють нечисленні незалежні ЗМІ, а підконтрольне уряду телебачення її ігнорує. За даними CABAR.asia, служби безпеки сказали керівникам телеканалів утриматися від репортажів на цю тему. В Туркменістані – одній із найзакритіших країн, де всі ЗМІ контролює уряд, – державне інформаційне агентство TDH не згадувало війну.

У Світовому індексі свободи преси RSF, у 2021 рік Киргизстан посідає 79-те місце серед 180 країн, Казахстан – 155-те, Узбекистан – 157-ме, Таджикистан – 162-ге, а Туркменістан – 178-ме.

Liked the article?
Help us be even more cool!