ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Влада Литви позбавила посвідки на проживання екслідера прорадянської організації "Єдність" через поширення роспропаганди

Фото – Настоящее время / соцмережі
Фото – Настоящее время / соцмережі

Департамент міграції Литви позбавив постійної посвідки на проживання Валерія Іванова, колишнього лідера прорадянської організації "Єдність", яка виступала проти відновлення литовської незалежності на початку 1990-х років, повідомляє "Настоящее время" з посиланням на портал LNK.

Приводом для цього, як повідомила в коментарі порталу голова департаменту міграції Евеліна Гудзінскайте, стало те, що Іванов становить "загрозу нацбезпеці й своїми діями підтримує і поширює російську пропаганду".

Зокрема, цього року навесні Іванов в інтерв'ю порталу LNK говорив, що не вважає вторгненням дії російських військ в Україні.

"Люди сказали, де вони хочуть жити, але на них не стали зважати. Було голосування і в Криму, і в Донецьку, і в Луганську. Якби на Україну напали, її давно б не було. Проводиться спеціальна військова операція", – сказав Іванов.

Посадовиця уточнила, що влада країни поки не ухвалила рішення про депортацію Іванова до Росії, громадянином якої він є. За її словами, стосовно лідера "Єдності" триває розслідування: його звинувачують у публічному схваленні радянських злочинів проти Литви.

"Поки не завершився розгляд цих процесів, ми не робимо наступного кроку. Ми переносимо його на пізніший термін", – зазначила Гудзінскайте.

Своєю чергою Валерій Іванов заявив LNK, що звернеться до суду, щоб оскаржити це рішення лише тоді, коли литовська влада покаже йому документ із вимогою покинути країну.

Наприкінці 1980-х рух "Єдність", який очолював Валерій Іванов, виступав за збереження Литви в складі СРСР, вимагаючи запровадження в Литві прямого правління президента СРСР. 1991 року Іванов ставив під сумнів розстріл радянськими військовими прихильників незалежності Литви біля Вільнюської телевежі. У 2018 році Іванова затримали за підозрою в шпигунстві на користь Росії, але відпустили з-під варти зі статусом свідка.

Liked the article?
Help us be even more cool!